Картица најчешће за плаћање хране

Приредила: Данијела Стоканић
Картица најчешће за плаћање хране

Бањалука - Становници БиХ, Србије и Бугарске дебитне картице најчешће користе за куповину хране, а Хрвати за набавку одјеће, показују подаци добијени истраживањем које је спровела једна од водећих свјетских картичарских компанија "Мастеркард".

Истраживање је спроведено како би биле анализиране финансијске навике и потребе корисника картица. Налази су показали да балкански регион спремно прихвата електронски вид плаћања, а да су дебитне картице убједљиво најпопуларнији картичарски производ у свим земљама обухваћеним истраживањем. Чак 86 одсто испитаника у Хрватској и 68 процената у Бугарској посједује само дебитну картицу. У Србији и БиХ тај одговор је дало 47, односно 46 процената испитаника.

У Бугарској и Србији је по 65 процената учесника анкете рекло да дебитним картицама најчешће плаћају храну, а исту навику има и 46 процената испитаника у БиХ. Хрвати, међутим, дебитним картицама најчешће плаћају одјећу, која је на првом мјесту код 73 одсто испитаних.

Одјећа је најчешћи артикл који Хрвати купују и кредитним картицама (70 одсто испитаника). Потрошачи у Србији користе плаћање на одгођено и на рате приликом куповине намјештаја и кућних апарата (45 одсто), а и у БиХ је намјештај на првом мјесту, али за 28 одсто испитаника. У Бугарској корисници кредитних картица њима плаћају и храну (59 процената).

Испитивана је и омиљени метод за плаћање у зависности од висине износа који потрошачи плаћају. Резултати су показали да мањи износи најчешће бивају плаћани у кешу, док су картице омиљени метод за веће износе.

То се најбоље види на примјеру БиХ гдје 75 одсто испитаника користи новчанице и кованице за рачуне до 25 КМ, док 79 одсто њих плаћа "пластиком" износе веће од ове цифре. Нешто мања разлика је у Србији, док је још мања у Хрватској и Бугарској.

- Тражење банкомата и бројање готовине постепено постаје застарјела опција за кориснике картица с обзиром на то да истраживање показује да је 40 процената испитаника заинтересовано да плаћа у свим државним институцијама, а петина испитаника би користила плаћање картицама на пијацама, у малим радњама и у телекомуникационим компанијама - истакла је директорица "Мастеркарда" за тржишта Србије, Црне Горе и БиХ Јелена Ристић.

Путовање

Истраживањем су анализиране и навике становника у вези са путовањима.

Резултати су показали да 57 одсто Хрвата љетује у својој земљи, а да је Хрватско приморје омиљена дестинација и за 40 одсто испитаника из БиХ. Чак 59 одсто испитаника у Србији се изјаснило да најчешће путују у Грчку.

Када путују у иностранство, испитаници се ослањају подједнако и на кеш и на картице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана