Јаја из “Агрекса” идући мјесец крећу ка Европи?

Милијана Латиновић
Јаја из “Агрекса” идући мјесец крећу ка Европи?

БАЊАЛУКА - Прва пошиљка јаја за прераду требало би да већ крајем идућег мјесеца из БиХ крене ка Европској унији, а зелено свјетло за пласман добило је предузеће “Агрекс” из Доњег Жабара.

Потврдио је то у петак за “Глас Српске” директор “Агрекса” Предраг Миличић, нагласивши да је то предузеће тренутно једино у Републици Српској и БиХ добило рјешење Канцеларије за ветеринарство БиХ за извоз јаја “Б” категорије, односно за инсутријску прераду.

- Након што смо прошли све потребне провјере добили смо зелено свјетло за пласман јаја која су прекрупна или преситна за конзумну употребу. Одлука је објављена и на интернет страници Европске комисије. Према њиховим процедурама, остављен је рок од 20 дана за примједбе земаља чланица - навео је Миличић, нагласивши да је отварање врата новог тржишта најбољи доказ успјешно положеног испита у области производње и квалитета.

Могућност извоза јаја за прераду произвођачима значи много, јер у БиХ нема фабрике за прераду јаја у јајчани прах који се користи у производњи кондиторских производа и има рок трајања и до двије године.

Миличић који је и замјеник предсједавајућег Координационог тијела за живинарство и перадарство БиХ додаје да је увјерен да примједби на дозволу за извоз неће бити, те да ће по истеку тог рока рјешење о одобравању извоза постати правоснажно.

- Уколико све прође како треба већ крајем новембра требало би да извеземо прву количину јаја за индустријску прераду - рекао је Миличић.

Нагласио је да ће прва пошиљка кренути ка Хрватској, те да ова дозвола на неки начин значи и повратак на хрватско тржиште, с обзиром на то да је до уласка те земље у ЕУ фирма из Доњег Жабара тамо извозила своја јаја.

- Прва земља на нашој мапи биће Хрватска. Покушаћемо тамо да се вратимо. Они имају фабрику у којој се прерађују прекрупна и преситна јаја. То нам је најближе европско тржиште, а сигурно ћемо преговарати и са осталима - рекао је Миличић и додао да ће тржиште диктирати и повећање обима посла.

Према његовим ријечима, ово је корак ка дозволи за извоз конзумних јаја која би била велики замајац домаћој перадарској производњи. Миличић је казао да у БиХ постоји око седам озбиљнијих произвођача јаја и неколико мањих фарми.

Зелено свјетло за извоз БиХ је добила у јулу ове године, а ту одлуку донијела је Европска комисија на сједници Сталног комитета за биље, животиње, храну и храну за животиње секције за контроле и услове увоза.

Све до сада чекало се на коначно стављање компаније из БиХ на листу извозника, а у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ раније су нагласили да ће на овај начин бити омогућен и извоз прехрамбених производа који садрже јаја.
 

Производња

Предраг Миличић је истакао да “Агрекс” годишње произведе између 80 и 90 милиона комада јаја.

- Од укупне количине сигурно око 15 одсто отпада на јаја за индустријску прераду - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана