Интернет подиже имиџ и профит фирми у РС

Ведрана Кулага
Интернет подиже имиџ и профит фирми у РС

Бањалука - Предузећа у РС све више користе модерне информационо-комуникационе технологије у пословању, али и друштвене мреже, што им олакшава рад и омогућава праћење нових трендова у свијету бизниса.

Резултати истраживања о информационо-комуникационим технологијама у предузећима, које је спровео Републички завод за статистику, показују да је ове године у односу на претходну више фирми које имају сајтове, које користе рачунаре, али и друштвене мреже за промоцију својих производа и услуга. Истраживањем је утврђено да свако предузеће користи рачунар у пословању, а готово сва имају и приступ интернету. Веб-сајт посједује 65,6 одсто фирми, што је за три одсто више него лани, док у скоро половини предузећа запослени имају могућност даљинског приступа службеној електронској пошти, документима и апликацијама. Услуге јавне администрације путем интернета користи 93 одсто предузећа, што је за два одсто мање у односу на 2016. годину. У односу на претходну годину око пет одсто више предузећа плаћа оглашавање на интернету.

Коришћење рачунара, приступ интернету, посједовање веб-сајта најзаступљеније је код предузећа из области информисања и комуникација. Најмања заступљеност веб-сајта је код предузећа која се баве саобраћајем, складиштењем и везама - 38,4 одсто.

Резултати истраживања показују и да добар дио фирми пословање или дио њега сели на интернет. У току претходне године 11,6 одсто предузећа примало је поруџбине за производе или услуге путем веб-сајта или апликација за онлајн продају, док их је чак 96 одсто слало наруџбе путем веб-сајта или апликација за продају путем интернета.

Многа предузећа су прилику за бољу промоцију пронашла и на друштвеним мрежама. Тај алат у пословање користило је око 30 одсто предузећа, а у 73,4 одсто случајева то се односило на рекламирање, док је на другом мјесту сарадња са пословним партнерима. Коришћење друштвених мрежа најзаступљеније је код великих предузећа и оних која се баве информисањем и комуникацијама.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић каже да је пословање незамисливо без коришћења савремених технологија.

- Ко то не користи и не може опстати на тржишту. Пословати без интернета данас није могуће ни када се ради о најједноставнијим пословима, јер је вријеме такво да захтијева доступност 24 часа, коришћење електронске поште, сајтова и апликација. Сматрам да у том погледу не заостајемо много за европским и свјетских земљама - рекао је Шкребић.

Истраживање је показало и да у Српској 18 одсто предузећа запошљава ИКТ стручњаке, који имају способност да развијају, одржавају и управљају тим системима, док у 82 одсто предузећа те функције најчешће обављају спољна лица. Највише стручњака је, како је и очекивано, запослено у предузећима која се баве информисањем и комуникацијама - чак 84,5 одсто.

Купци још вјерују у традицију

Истраживање је показало да се понашање и навике онлајн купаца нису битније промијенили у 2017. години. Становници у РС путем интернета најчешће купују одјећу и спортске производе (56,8 одсто).

- Нешто више од 70 одсто купаца путем интернета имало је једну или двије наруџбе, а 67,5 одсто њих потрошило је до 200 КМ у те сврхе. Присталице директне трговине и у 2017. години су много бројније од купаца робе и услуга путем интернета. Најважнији разлози за то су могућност да се производ види, навика или лојалност продавници и недостатак повјерења у онлајн трговање - показују подаци истраживања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана