Домаћи привредници заобилазе иновације

Милијана Латиновић
Домаћи привредници заобилазе иновације

БАЊАЛУКА - Највећи број привредних субјеката у Српској и даље послује према устаљеним стандардима, а само ријетки се одлучују на модернизацију производње и увођење савремених технологија, које су услов опстанка предузећа и рецепт за постизање веће конкурентности.

Према подацима Републичког завода за статистику у периоду од 2016. до 2018. године од укупно 1.850 предузећа свега 24,3 одсто је спровело бар једну иновативну активност, док остала уопште нису иновирала производне процесе нити модернизовала производе.

Статистичари су израчунали да је највећи број предузећа која су увела иновације базирао производњу на потпуно нове или знатно побољшане производе и услуге у односу на оне који су раније излазили из њихових погона. 

Подаци показују да је од укупно 449 предузећа која су спровела иновације за двије године, 17,5 одсто увело иновацију производа, док је 16,5 одсто привредних субјеката модернизовало производни процес. 

Посматрано по дјелатностима, највећи проценат иновација забиљежен је у предузећима из сектора информација и комуникација, потом у области финансијске дјелатности и осигурања, те у сектору прерађивачке индустрије. 

- Скоро двије трећине предузећа у посматраном периоду је купило машине, опрему или софтвер на бази исте или побољшане технологије коју је раније већ користило - навели су у Републичком заводу за статистику. 

Директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић каже за “Глас Српске” да домаћа предузећа ипак напредују упркос свим потешкоћама са којима се суочавају у свом пословању.

- Нове технологије су неопходна компонента у пословању за освајање нових тржишта, а поједина предузећа су отишла и корак даље и базирала се на креирање нових производа, што је један од најтежих сегмената пословања у свакој фирми - истакао је Ћорић.

Нагласио је да је за креирање нових производа, у зависности од дјелатности којом се фирме баве, неопходно имати пројектанте, конструкторе и адекватну савремену опрему, а потом обезбиједити и пласман на тржиште.

- Иновације треба да иду корак по корак и треба наћи начин да предузећа која уводе иновације подржимо, јер она тренутно немају адекватну подршку. У развојне пројекте се улажу огромна средства која се враћају тек након неколико година, а предузеће мора бити толико финансијски јако да преброди тај период. Улагање у производну линију, иновативне производе и освајање нових тржишта данас је услов опстанка предузећа - нагласио је Ћорић.
 

Привредни субјекти

Према подацима Републичког завода за статистику, иновативна активност предузећа повећава се са њиховом величином, тако да је од укупно 78 великих предузећа 38 иновативно активних.

Од 372 средња предузећа, 105 је спровело иновативне активности, док је од 1.400 малих предузећа тек 307 иновирало производе и процес производње. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана