Индустрија јача, аграр у понору

Марина Чигоја
Индустрија јача, аграр у понору

Бањалука - Бруто домаћи производ (БДП) РС порастао је у 2014. за 0,2 одсто у односу на претходну годину, подаци су Републичког завода за статистику.

Највећи раст БДП-а лани је остварен у прерађивачкој индустрији од 5,9 одсто, док је највећи пад забиљежен у пољопривреди, шумарству и риболову и износио је 5,2 одсто. Поред прерађивачке индустрије, значајнији раст забиљежен је у грађевинарству за 4,9 одсто.

Директор Сектора гранских удружења у Привредној комори РС Перо Ћорић каже да је добро да је прерађивачка индустрија у 2014. години имала раст на годишњем нивоу и поред свих недаћа које су фирме имале због поплава. Он истиче да је у 2012. години забиљежен велики пад у прерађивачкој индустрији, тако да су и основе за поређење у 2013. и прошлој години биле мале.

- Исто се може рећи и за пољопривреду. И ту је била ниска основа за поређење, али она се, нажалост, није успјела ни опоравити. Послије благог опоравка у 2013. читаву прошлу годину обиљежио је пад у пољопривреди. Разлог негативних трендова вјероватно су посљедице поплава, али и други фактори попут уласка Хрватске у ЕУ и губитак тог тржишта, с обзиром на то да су пооштрени услови за извоз - нагласио је Ћорић.

Он је истакао да с обзиром на све проблеме треба бити задовољан и са минималним растом БДП-а у прошлој години.

- То јесте мало повећање, али је охрабрујуће јер није дошло до пада. У овој години би требало наставити доношење нових закона који би олакшали пословање, али не у смислу да једни доносе растерећење, а да се другим законима и евентуалним повећањем цијене струје то растерећење анулира - каже Ћорић.

Извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац је истакао да је охрабрујући раст прерађивачке индустрије.

- То представља прави и здрави раст. Он треба да буде подстрек и носиоцима власти да прерађивачком сектору обезбиједе још боље услове. Томе у прилог не иде најављено поскупљење струје, тако да би требало још једном размислити о томе како позитивни показатељи, који јесу охрабрујући, али су и крхки, не би били угрожени. Врло лако можемо из позитивне отићи у негативну зону, ако не будемо даље радили на побољшању пословног амбијента и смањењу намета са којима се суочавају привредници - нагласио је Грабовац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана