ХЕ „Бук Бијела“ на Дрини нова снага за енергетске системе Србије и Српске

Танјуг, Срна
ХЕ „Бук Бијела“ на Дрини нова снага за енергетске системе Србије и Српске

БЕОГРАД - Камен темељац за хидроелектрану (ХЕ) „Бук Бијела“ на Дрини, која је заједнички пројекат Србије и Републике Српске, биће положен 17. маја, а биће рађена у складу са свим еколошким прописима и јавност ће бити упозната са сваким кораком изградње, изјавила је данас министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић.

Одговарајући на питање новинара да ли постоји могућност да Србија и Република Српска одустану од тог пројекта с обзиром да се најављују протести и да постоје тврдње да студија о животној средини није валидна, она је одговорила да је уверена да ниједна влада не жели да ради на штету своје животне средине.

- Ми нисмо влада нити држава која ће радити на штету животне средине. С друге стране, ми морамо да нађемо начине да имао довољне количине произведене електричне енергије уз, наравно, поштовање свих принципа животне средине - рекла је Михајловићева.

Каже да ће камен темељац за припремне радове на тој хидроелектрани бити постављен 17. маја и додала да је реч о великом пројекту који подразумијева изградњу три хидроелектране и вроједан је укупно 520 милиона евра.

- Почињемо с највећом (електраном) која има највећу инсталисану снагу и која ће највише гигават часова донети, али исто тако то је хидроелектрана о којој се прича три деценије - рекла је Михајловићева.

Поновила је да ће се хидроелектрана градити у складу с прописима животне средине, као и да ће Електропривреда Србије и Електропривреда Републике Српске јавност упознати са сваким кораком изградње.

Михајловићева истиче да ће Србија у наредних 20, 30 и 40 година бити земља која ће излазити из система термоелектрана.

-У једном тренутку више уопште неће бити производње из термоелектране, зато се већ сада окрећемо ка великим хидроелектранама, средњим хидроелектранама, гасним и соларним електранама - рекла је министарка.

Предсједник Савеза енергетичара Србије Никола Рајаковић рекао је Срни да је ХЕ „Бук Бијела“, која има најповољнију локацију за изградњу у Европи, од изузетног значаја и за Србију и за Републику Српску.

Рајаковић је изразио очекивање да ће та хидроелектрана почети да производи струју за неколико година.

Тај пројекат има „зелено свјетло“ од струке на најбољи могући начин јер је енергетски значајан, економски исплатив и еколошки пожељан, пошто хидроелектране доприносе процесу декарбонизације и смањењу штетног утицаја фосилних горива на животну средину, рекао је овај стручњак за електроенергетику.

-Са аспекта струке неспорно је да ту хидроелектрану треба градити и извући максималне киловат-сате, и то не само из ХЕ „Бук Бијела“, која је у саставу пројекта Горње Дрине, већ и из ХЕ „Фоча“ и ХЕ „Паунци“, које такође припадају том енергетском пројекту - истакао је Рајаковић.

Он је навео да је за ХЕ „Бук Бијела“ планирано да има инсталисану снагу нешто испод 100 мегавата, а ХЕ „Фоча“ и „Паунци“ између 40 и 50 мегавата, што заједно износи готово 200 мегавата и представља значајне нове снаге за енергетске системе као што су системи Србије и Републике Српске.

Рајаковић је рекао да је штета што пројекат „Бук Бијела“, о коме су први разговори почели прије 50 година, још није изграђен јер је ријеч, додао је он, о вјероватно најповољнијој локацији за изградњу једне хидроелектране у Европи.

-А стигли смо дотле да Дрина тече толико година и да се не производе киловат-сатии на тој локацији“ -, указао је Рајаковић.

ХЕ „Бук Бијела“, као и ХЕ „Фоча“ и ХЕ „Паунци“ је апсолутно на линији оних трендова који су опредјељење зелене агенде Европе, односно „грин дила“ или „зеленог договора“, напоменуо је Рајаковић.

Он је подсјетио да је првобитно било замишљено да ХЕ „Бук Бијела“ има снагу од 400 мегавата, али да је то промијењено и снага смањена због реакције Црне Горе да се угрожава ријека Тара и да се подиже ниво воде на тој ријеци.

Рајаковић је, међутим, нагласио да се могу наћи техничка рјешења која су у складу са захтјевима заштите животне средине јер, рекао је, нема ниједног техничког пројекта, ни соларне електране, ни вјетроелектране, ни хидроелектране, па ни куће, ауто-пута или жељезнице, која не утиче на животну средину.

-Неопходно је само са техничко-технолошким знањима која имамо урадити минимизацију тог утицаја на животну средину, а неспорно је да киловат-сате морамо имати јер наша цивилизација на овом нивоу развоја не може без њих - навео је Рајаковић.

Он је указао да је предност овог хидроенергетског пројекта и то што не производи угљен-диоксид, чија цијена емисије расте на тржишту и сада износи око 50 евра по тони.

Рајаковић је због тога указао на значај хидроенергетских извора, истакавши да максимално треба да се искористе сви хидроенергетски потенцијали у Србији, Републици Српској и региону.

Он је указао да до сада није пронађен бољи зелени киловат-час од оног произведеног у хидроелектранама.

Према подацима „Електропривреде Републике Српске“, вриједност инвестиције за ХЕ „Бук Бијела“ је 196 милиона евра, снага хидроелектране треба да износи 93,5 мегавата, а производња струје 332 гигават-часа.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана