Градња соларне електране почиње на љето

Данијела Бајић
Градња соларне електране почиње на љето

СОКОЛАЦ - Изградња соларне електране у Сокоцу требало би да почне током љета, а упис компаније “Етер стејт” у регистар билансираних корисника јесте још један корак ка реализацији инвестиције вриједне 120 милиона евра.

Независни оператер система у БиХ издао је потврду о упису у регистар на прикључну снагу од 100,8 мегавата чиме је “Етер стејт” у Сокоцу стекао право билансирања на преносној мрежи БиХ од 16. јануара ове године. Начелник Сокоца Милован Бјелица истакао је за “Глас Српске” да, након успјешно потписаног уговора о концесији и уписа у регистар Независног оператера, слиједи наставак процеса у вези са добијањем грађевинске дозволе, како би изградња ове фотонапонске електране у насељу Бјелосављевићи на око 150 хектара са лијеве стране магистралног пута Подроманија - Рогатица те насељу Кула, на површини око 30 хектара, са могућношћу проширења, могла да почне већ на љето.

- Ова потврда уз претходно добијену концесију и остале активности показује нашу опредијељеност и посвећеност на успостављању зелених извора енергије. Наш циљ је да ово буде замах за зелену привреду која прати оваква постројења. Биће то једна од најсавременијих соларних електрана у регији - рекао је Бјелица.

Он је изразио задовољство што је њемачка компанија “Профајн-груп”, отворила кћерку фирму “Етер стејт” управо на Сокоцу, односно у Српској и што се сада налазе на корак од инвестиције вриједне 120 милиона евра.

- Ријеч је о озбиљној компанији која је за завршетак радова и пуштање у рад електране сама себи поставила рок од 15 мјесеци, рачунајући од дана добијања грађевинске дозволе. Након изградње соларне електране, која би требало да запосли од 25 до 35 радника, наша локална заједница на годишњем нивоу имаће прилив од око 800.000 марака - рекао је Бјелица.

Додао је да већ имају неколико иницијатива и захтјева од потенцијалних инвеститора, који желе да започну бизнис у овој локалној заједници, а међу њима је и већ поменута њемачка компанија, која у Соколац планира да пренесе неколико својих погона.

Од Владе РС, истакао је он, има обећање да ће упростити процедуру издавања еколошке дозволе, за коју се чак и поставља питање да ли уопште треба за соларну електрану.

- Ово је највећа инвестиција у историји наше општине значајна за живот свих људи - казао је Бјелица, подсјетивши да су битку за овај пројекат водили неколико година.

Сунчани дани

Према ријечима Милована Бјелице, Соколац има све услове за соларну електрану. У Сокоцу годишње буде 1.350 сунчаних сати, а да би електрана била рентабилна, потребно је 950, док уређаје за хлађење не треба уграђивати у панеле, јер просјечна годишња температура на овом подручју је девет степени. Мјерења су показала да је, рекао је Бјелица, просјечна брзина вјетра 13 метара у секунду, а количина падавина по квадратном метру између 950 и 1.000 литара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана