Глобална рецесија пољуљала домаћу привреду

Милијана Латиновић
Глобална рецесија пољуљала домаћу привреду

Бањалука - Република Српска је за осам мјесеци ове године забиљежила пад извоза за 2,3 одсто, док је увоз смањен за 9,4 одсто у односу на исти период лани, што према ријечима привредника, показује да је глобална рецесија пољуљала и домаћу привреду.

Глобална рецесија пољуљала домаћу привреду

Према подацима Републичког завода за статистику, вриједност робне размјене Српске са иностранством од јануара до краја августа ове године износила је 5,528 милијарди марака, од чега на извоз отпада 2,390 милијарди КМ, а на увоз 3,137 милијарди марака.

Статистика показује да је спољнотрговински дефицит у том периоду износио нешто више од 746 милиона марака, те да је покривеност увоза извозом била 76,2 одсто. 

За осам мјесеци највећи пад извоза забиљежен је у прерађивачкој индустрији, гдје је за осам мјесеци извезена роба вриједна 2,045 милијарди марака, што је за око 33 милиона КМ мање у односу на исти период прошле године.

Прерађивачку индустрију прати и сектор енергије чија је вриједност извоза за осам мјесеци износила 19,08 милиона марака, што је за око 15 милиона КМ мање у односу на исти период прошле године. 

Према подацима Завода за статистику повећање извоза забиљежено је у сектору пољопривреде, шумарства и риболова.

Вриједност производа из тог сектора који су за осам мјесеци ове године пласирани на инострана тржишта износила је 83,9 милиона КМ, што је за око 3,3 милиона више у односу на исти период 2018. године. 

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић каже да су негативни трендови из прва два квартала ове године настављени и у трећем.

- Није добро што је дошло до пада извоза, то сигурно показује слабију конкурентност наших производа на иностраним тржиштима, а добрим дијелом такав резултат је посљедица и великог одлива радне снаге из наше Републике. Осим тога почетак глобалне рецесије се и те како одражава и на стање привреде у Српској - истакао је Видић за “Глас Српске”. 

Нагласио је да је под хитно потребно наставити са спровођењем мјера за задржавање стручне радне снаге на овим просторима и додао да је потребно освајати нова тржишта.

Потпредсједник Удружења младих економиста РС Срђан Удовичић каже да пад увоза значи да се грађани све више окрећу куповини домаћих производа.  

- Имајући у виду да је у протеклом периоду дошло до раста плата у Српској, а с обзиром да је увоз смањен, постоје назнаке да су тај раст плата грађани усмјерили на куповину домаћих производа, што ми у удружењу стално истичемо као једну од најбитнијих ствари за економски раст и напредак РС - рекао је Удовичић и додао да Српска треба да поради на побољшању конкурентности својих производа на иностраним тржиштима те да се оријентише на извоз готових производа, а не сировине.
 

Спољнотрговинска размјена за осам мјесеци ове године

Пад извоза   2,3 %
Пад извоза   9,4 %

 

Партнери

Према подацима Републичког завода за статистику Српска је за осам мјесеци ове године највише производа извезла у Италију, Србију, Хрватску Словенију и Њемачку.

Највише робе на домаће тржиште стигло је из Србије, Италије, Њемачке, Кине и Словеније. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана