Гљивари остали кратких рукава

Јана Кезић
Гљивари остали кратких рукава

БАЊАЛУКА - Да је дуготрајна суша у овој години узела данак, због чега гљивари широм Српске не памте лошију годину, свједоче подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ према којима се биљежи пад извоза у односу на прошлу годину за више од 4,4 милиона марака.

За десет мјесеци ове године, према подацима УИО, из БиХ је извезено 114.500 килограма јестивих гљива и тартуфа у вриједности од око 2,78 милиона марака.

Током прошле године тај податак је био знатно другачији, јер је из БиХ тада извезено скоро 383.000 килограма јестивих гљива и тартуфа тешких више од 7,27 милиона КМ.

Током десет мјесеци ове године највише гљива и тартуфа из БиХ је отишло у Словенију, Италију, Хрватску и Шпанију.

Када је ријеч о увозу, према подацима УИО, за десет мјесеци ове године на тржиште БиХ из иностранства је стигло око 82.100 килограма у вриједности од 235.000 марака. Лани је стигло 14.407 килограма гљива и тартуфа вриједних 156.527 КМ. Највише их је увезено из Мађарске, Србије и Хрватске.

Произвођачи истичу да им је суша нанијела немјерљиву штету, а додатне проблеме сада им ствара повећање цијена компоста. Због тога су, додају, били приморани да подигну цијене, али ни то није довољно да би санирали минус.

- Цијене гљива смо подизали, али не пуно. Тако сада килограм шампињона кошта око шест марака, пакетић буковаче око три марке, док је пакетић шитаке печурке знатно поскупио, са три марке отишао је на пет марака - казао је произвођач гљива из Прњавора Ново Шушак за “Глас Српске”.

У поређењу са претходним годинама, како је додао, људи су генерално мање заинтересовани за куповину печурки.

 - Најтраженији су шампињони јер се они и највише користе, почевши од ресторана до пицерија и пекотека, а одмах послије њих најтраженије су буковаче - рекао је Шушак.

Да је ова година што се тиче гљива и више него тешка, каже и Бањалучанин Миодраг Вуковић који се бави сакупљањем тартуфа.

- Род тартуфа је на рекордно ниском нивоу. Дуготрајна суша учинила је своје, тако да је ове године изостало плодоношење оних врста које расту од половине љета па наовамо - рекао је Вуковић. Он је нагласио да слабији род утиче на раст цијена гљива.

- На Свјетском сајму тартуфа у Италији цијене су досезале и до седам хиљада евра - казао је Вуковић.

Мастало

Предсједник Удружења повртара РС Бранко Мастало казао је да је пандемија вируса корона утицала на многе произвођаче да одустану од производње.

- Процјењујемо да ће код нас бити све мање произвођача, а тиме и мање поврћа и воћа у понуди. Питање је ко ће догодине ући у производњу и онда ћемо доћи у позицију да ћемо морати још више хране увозити - рекао је Мастало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана