Финансијска инјекција сачуваће фарме

Милијана Латиновић
Финансијска инјекција сачуваће фарме

БАЊАЛУКА - Сточари широм Републике Српске који су претрпјели штету која се мјери стотинама марака по једном грлу могу да рачунају на 4,5 милиона марака из Компензационог фонда, како би успјели да сачувају и занове производњу.

Сагласни су у томе узгајивачи јунади и свиња који за “Глас Српске” истичу да ова помоћ стиже у пет до 12, јер је ионако угрожену сточарску производњу пандемија вируса корона додатно пољуљала.

Предсједник Удружења узгајивача товне јунади у РС Горан Митровић рекао је да је ова помоћ спас у задњи час.

- Губици су лани били толики да ни овај благи раст цијена не може да нам надокнади штету. У просјеку сам по свакој свињи имао губитак од око 100 марака. За јунад је штета била нешто мања само из разлога што је Влада РС организовала интервентни откуп па нас је то спасло - рекао је Митровић, који годишње узгаја око 3.000 бикова и 10.000 свиња.

Он је казао да је у Српској око 2.000 узгајивача товне јунади додавши да ће помоћ Компензационог фонда добро доћи да се занови производња а то је кључно за опстанак сваке фарме.

- Потражња није лоша, али су цијене увозног меса толико ниске да ми у том случају тржишну утакмицу губимо у старту - упозорио је Митровић и додао да је цијена свиња 2,7 марака по килограму живе ваге, док је за килограм живе ваге јунади потребно 4,2 марке. Митровић наглашава да су те цијене у просјеку за око пет одсто више у односу на исти период лани.

Да ова помоћ долази у прави час сагласан је и предсједник Удружења узгајивача свиња у Српској Мишо Маљчић који наглашава да се у узгоју крмача биљеже највећи губици.

- Урушен је комплетан сточни фонд. С обзиром на то да на нивоу БиХ није постигнут договор о заштити домаће производње, ова помоћ је животно питање опстанка наше производње - истакао је Маљчић.

Додао је да ће помоћ из буџета Српске бар донекле загасити пожар који гута домаћу производњу.

Управни одбор Компензационог фонда РС закључио је да су испуњени услови за додјелу средстава за подршку произвођачима јунећег и свињског меса, приплодних грла у свињарству и пчеларима, а ради ублажавања посљедица пандемије вируса корона за 2021. годину.

Исплата 4,5 милиона марака вршиће се на основу појединачних рјешења које ће за сваког пословног субјекта и физичко лице донијети Агенција за аграрна плаћања у складу са Правилником о условима и начину остваривања подршке пољопривредним произвођачима у условима изазваним пандемијом вируса корона које је донијело Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Сточна храна

Горан Митровић је казао да сточарима не иде наруку ни слаб род жита као ни поскупљење сточне хране.

- Ни у најсретнија времена, када се сијао сваки педаљ земље,  нисмо сами могли да произведемо довољно хране за стоку. Сада је ситуација још тежа, јер су цијене отишле у небо. Примјера ради, тона кукуруза достиже 540 марака - рекао је Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана