Фармери у проблему због високих цијена сточне хране: Ни добра потражња не спасава овчарство

Јана Кезић
Фармери у проблему због високих цијена сточне хране: Ни добра потражња не спасава овчарство

БАЊАЛУКА - Упркос великој потражњи за јагњади и вишим цијенама у односу на прошлу годину, овчари у Српској немају разлога за славље јер су високе цијене сточне хране нулирале готово сву зараду.

Због новогодишњих и божићних празника као и бројних слава током јануара у Републици Српској завладала је права јагма за јагњади, чије су цијене знатно више него лани, док фармери поручују да може доћи и до додатних поскупљења, јер су се цијене сточне хране драстично винуле у небо. Они који се баве узгојем и продајом јагњади кажу да је тражња упркос поскупљењима већа него што је била претходних година, али проблем представља танка понуда на тржишту.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да тренутна понуда јагњади не може подмирити потребе ресторана, којима је то редовно јело на менију.

- Једино појединачна куповина може да задовољи потребе потражње. Традиционално је да је цијена током празника висока, међутим, током цијеле године производња у овчарству је испод прага рентабилности и на основу цијена житарица које се користе у исхрани стада, овчари не могу  бити задовољни током већег дијела године - рекао је Маринковић.

Бањалучанин Бојан Џелајлија, који се бави продајом јагњади, каже да се цијене крећу између 6,5 и седам марака по килограму живе ваге, додајући да ће цијене највјероватније ићи још горе, што је ланчана реакција на веома скупу сточну храну.

- Цијене сточне хране у односу на прошлу годину више су и до 40 одсто, што је баш велика разлика - рекао је  Џелајлија.

Да су цијене јагњетине више него лани, тврди и Жељко Урошевић из Рухотине код Бијељине који каже да се фармери упркос томе могу похвалити бољом продајом у поређењу са неким годинама раније.

- Ко има да прода, може добро да прода. Несташица је и тражња је далеко изнад понуде. Цијене су више у односу на прошлу годину најмање за марку по килограму - рекао је Урошевић.

Потражњом су задовољни и узгајивачи у Козарској Дубици.

- Упркос вишим цијенама које иду и до седам марака по килограму живе ваге, јагњад се веома тражи  и то подједнако током читаве године - рекао је Борко Грбић из Козарске Дубице.

Фармер Вицо Пролић рекао је да је због енормног поскупљења сточне хране морао скоро преполовити узгој.

- Све је веома скупо и морао сам уполовити производњу. Цијене јагњади иду и до осам марака по килограму живе ваге - каже Пролић.

Потрошачи

Извршна директорица Удружења потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић каже да народ традиционално има навику да се на трпези током празника и слава налази нешто другачије него обично.

- Ово је сада тренутна ситуација да је потражња можда већа, али чини ми се како је цијена горива скочила да ће то ланчано изазвати реакције на поскупљење и свих осталих животних намирница и то није нимало добра прича. Можда за пољопривреднике и за произвођаче јесте, јер ће продати  коначно нешто скупље, али за нас потрошаче свакако није добро - поручила је Марићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана