Фабрикама текстила одбијају наруџбе јер нема ко да шије

Милијана Латиновић
Фабрикама текстила одбијају наруџбе јер нема ко да шије

БАЊАЛУКА - Фабрикама текстила у Републици Српској недостају стотине радника због чега су принуђени да одбијају понуде иностраних партнера, а пословање им додатно отежава поскупљење репроматеријала и превоза.

Мјеста за стотинама шиваћих машина су празна, а руководиоци фабрика кажу да би веома брзо и они, попут привредника у другим браншама, могли посегнути за радном снагом из иностранства.

Директорка предузећа “Сана Линеа” из Костајнице Босиљка Дејановић рекла је за “Глас Српске” да мјеста имају за још тридесетак радника, али да нема ко да ради.

- Посла има и превише. Нисмо у могућности да прихватимо све наруџбе јер унапријед знамо да нећемо моћи да испоштујемо договор. Размишљамо како да премостимо ово и како да дођемо до иностраних радника. Неко радити мора да фирме не бисмо затварали - казала је Дејановићева, додајући да запошљавају око 150 људи.

Подсјетила је да осим домаћег бренда раде и за Њемачку и Словенију.

- Страхујемо да ћемо изгубити пословне партнере јер нема ко да ради - забринута је Дејановићева. Уз недостатак радне снаге ову индустрију оптерећује и поскупљење превоза те раст цијена репроматеријала.

- Материјали које набављамо у Италији поскупјели су за око 20 одсто, а  тржиште текстила не трпи те осцилације цијена. Све је поскупјело, а цијене одјеће и обуће се углавном не мијењају. Вјероватно ћемо у наредном периоду подићи цијену за око десет одсто само да покријемо бар дио тих трошкова - поручила је Дејановићева.

Ништа боља ситуација није ни у билећком предузећу “Билкон” у чијем погону настаје заштитна одјећа за западно тржиште.

- Још најмање 15 радника би имало пуне руке посла. Пријаве се, дођу дан или два, па одоше. Успијевамо да завршимо послове јер смо број наруџби прилагодили броју запослених. До када ћемо тако морати да смањујемо како би стизали не знам, а питање је и до када ће наши партнери имати разумијевања за ову ситуацију. Ако не будемо могли ми, они ће наћи друге - рекао је директор те фирме Гојко Вуковић.

Плате редовне

У фабрикама текстила истичу да упркос свим проблемима плате запосленима исплаћују без дана кашњења.

- Наши радници плату добијају 15. у мјесецу и ни дана није закаснила. Оног тренутка кад не будемо могли платити раднике нећемо ни радити - истакла је Босиљка Дејановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана