Европске фирме покушавају да уђу илегално у Русију

Агенције
Европске фирме покушавају да уђу илегално у Русију

Москва - Фирме из ЕУ настоје да кроз "црно тржиште", приказујући лажно поријекло намирница, пласирају своје производе у Русију, мада им је уведен ембарго у склопу руских контрасанкција.

У очајничким покушајима да некако спријече гомилање робе у својим магацинима, западне фирме покушавају да преко неких земаља препакују амбалажу  и  нешто зараде на руском тржишту -  наводе надлежне руске институције.

Руска царина ради нон стоп у покушају да заустави преваре са етикетама. Али чак ни строги закони и брижљиви прилаз царини не може потпуно да прекине забрањени увоз пољопривредне продукције из Европе која је доспјела под годишњи ембарго.

Намирнице из ЕУ и Аустралије, мада у ограниченој количини, ипак се појављују на руским тезгама.

У то су се увјерили представници Друштвене коморе када су, посјетивши неколико великих престоничких супермаркета, нашли норвешки лосос и аустралијску јагњетину.

Крајем августа цариници у Приморју задржали су на граници сто тона америчких виршли и пилетине. А сарадници "Росељхознадзора" пронашли су брескве и нектарине из Шпаније и јагоде из Грчке.

Надлежни објашњавају да долази до  промјена ознака ових намирница, а квалитет се због тога не погоршава. При томе, све се ради скоро званично. Намирнице мирно доспјевају на руско тржиште и показује се друга земља поријекла.

Европски произвођачи, оставши кратких рукава због дјеловања сопствених влада, траже нове начине да заобиђу руске узвратне мјере. Практично сваког дана руски царински органи налазе забрањене намирнице  под сасвим другим ознакама.

"Росељхознадзор" пресјеца  покушаје реекспорта преко територије Бјелорусије јабука, брескви, шљива, парадајза без указане земље поријекла или са указаном:  Турском, Србијом, Македонијом и низом афричких земаља, између осталог и Зимбабвеом.

Чешке компаније користе Казахстан као пункт за реекспорт робе на територију Русије.

Било је покушаја да се званично постигне договор са трећим земљама о реекспорту, између осталог са Швајцарском, али она је љубазно одбила да се тиме бави, не желећи да додатно квари односе са Русијом.

Истовремено, док европске фирме покушавају да прођу на руско тржиште по сваку цијену, низ земаља  бори се за легалан улазак  на велико руско тржиште.

То су, између осталих,  и Азарбејџан,  Израел и  Египат са својим прехрамбеним производимја и воћем. Заузете полице руских продавница постаће још једно сложено питање за Европу послије укидања ембарга - наводе руски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана