„Електропривреда Српске“ има сигурну будућност: 30 година постојања једног од најзначајнијих предузећа

Срна
Foto: Влара РС Твитер

ТРЕБИЊЕ – Пред „Електропривредом Републике Српске“ (ЕРС) је сигурна и свијетла будућност, а ова компанија једина у Европи може понудити и вишегодишње уговоре за потпуно снабдијевање електричном енергијом са фиксним цијенама, и то три пута јефтинијим.

Поручио је то генерални директор Мјешовитог холдинга „Електропривреда Републике Српске“ Лука Петровић на свечаној академији у Требињу, поводом 30 година постојања ове компаније и навео да ЕРС планира покретање нових производних погона који треба да отворе и нова радна мјеста, али и повећају БДП Републике Српске.

Електропривреда“ је основана као Јавно предузеће 1992. године одлуком Народне скупштине Републике Српске и једно је од најзначајнијих предузећа и окосница развоја Српске.

Генерални директор ЕРС-а је нагласио да све претходне генерације, које су пролазиле кроз тешке изазове и услове пословања, сада осјећају да су заједно испунили ову мисију.

-Данас наша компанија има 8.700 радника, остварује годишњи приход већи од 1,1 милијарду КМ и има у потпуности раздвојене дјелатности дистрибуције и снабдијевања. Једини смо извозник електричне енергије у региону, најповољнији снабдјевач за домаћинство од 22,5 евра по мегават часу, а за привреду 53 евра - истакао је Петровић.

Петровић каже да је креиран низ програма којима ЕРС желе да постигне вишедеценијску енергетску независност, а то су нови мегаватчасови електричне енергије.

-У току је програм енергетске одрживости домаћинстава и привреде Републике Српске, програм подршке исталација фотонапонских електрана за болнице, домове здравља, водоводе и вјерске објекте, а ускоро ће бити објављен и програм енергетске одрживости локалних заједница - навео је он.

Цвијановић: Енергетски сектор  највећа развојна шанса Српске

Свечаној академији поводом значајног јубилеја  присуствовала је и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић која је нагласила да у енергетском сектору лежи највећа развојна шанса Српске и да очекује да ЕРС и у наредном периоду стално оснажује свој инвестициони потенцијал.

-Желимо да као одговорни људи и институције искористимо ту шансу на добробит цијеле Републике и свих грађана - рекла је Цвијановићева.

Честитајући велики и важан јубилеј  захвалила је свим људима који су почели и спроводили велики подухват оснивања и развоја „Електропривреде“, која је са Српском дијелила сва тешка и мање тешка, ратна и поратна времена, али и времена републичког убрзаног развоја.

-Зато упућујем честитке „Електропривреди Републике Српске“ за добре резултате, напоре, труд, увезаност са институцијама Српске и за, коначно, оно што јесу потребе наших грађана - рекла је Цвијановићева.

Она је пожељела „Електропривреди“ успјешан будући рад који ће бити на понос свих људи у Српској.

Додик: Српска ће заштитити сувереност електроенергетског система

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Република Српска не смије оклијевати да заштити сувереност свог електроенергетског система, додајући да је то ресурс Републике којим она жели суверено управљати.

Обраћајући се на академији поводом 30 година постојања „Електропривреде Српске“, Додик је рекао да је данас, у времену опште важности електричне енергије, потребно преиспитати досадашња искуства организације електроенергетског система у циљу његове ефикасности.

-Мислим прије свега на регулаторе и на то да ће све државе, а већ су почеле, да узму тај ресурс у своје руке и да управљају тим ресурсом као суверене земље и сувереним ресурсом - истакао је Додик.

Он је рекао да 30 година постојања и рада „Електропривреде“ свједочи о настајању, визији и развоју Републике Српске.

Додик је изразио задовољство што је као посланик био у прилици да доноси законе и рјешења као што је онај о формирању „Електропривреде“.

-Изазови које смо имали били су везани за неколико кључних догађаја. Један је, наравно, формирање. Било је веома тешко обезбиједити функционисање система у условима када сте електричну енергију морали да дајете готово бесплатно или бесплатно - рекао је Додик.

Он је додао да је други кључни изазов био очувати ЕРС у процесу приватизације.

Додик је истакао да је тада од Српске захтијевано да приватизује своје енергетске потенцијале.

-Тада смо то одбили и показало се да смо били у праву - рекао је Додик.

Додик је нагласио да је „Електропривреда Српске“ данас један од најважнијих компоненти и подстицаја економског развоја Српске.

-Драго ми је што развијамо пројекат у коме ћемо моћи да привредницима, индустријалцима из земље и свијета, понудимо гарантоване цијене - зависно од броја запослених од 80 до 100 евра на пет година за мегават сат. Мислимо да ће то битно подстаћи наш раст и запошљавање овдје -истакао је Додик.

Подвукао је да „Електропривреди Српске“ предстоје инвестиције и раст који је потребан да би се очувала Република Српска на мапама енергетског и сваког другог потенцијама.

Додик је рекао да се боји да ће „моћни и велики“ покушати да наметну организације које ће минимизирати Српску у погледу енергетске производње.

-Мораћемо да се окупимо и да то напросто покушамо очувати за нас и нашу будућност - рекао је Додик.

Честитајући јубилеј ЕРС Додик је рекао да је она данас добро организована, способна, стабилна и са добрим финансијским резултатима.

Вишковић: „ЕПС окосница развоја Српске

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Српска једина република у региону која има вишкове електричне енергије, те да неће бити повећања цијене струје у овој години.

-Стратешко опредјељење Владе Српске је да, какво год повећање буде, бићемо увијек и по питању привреде и по питању домаћинстава повољнији него други ентитет у БиХ, а за окружење и да не говорим - рекао је Вишковић на свечаној академији.

Нагласио је да је енергетика ресурс Српске са којим треба управљати домаћински, што ће допринијети да Српска има свијетлу будућност.

-Понашајући се домаћински према овом ресурсу, можемо нашим грађанима да дамо социјалну цијену електричне енергије од 22,5 евра по мегаватчасу - рекао је Вишковић.

Он је указао на то да је Српска једина република на овим просторима која има тржишне вишкове електричне енергије.

-Екстерном тржишту нудимо више од 30 одсто наше производње и то нам је улазни параметар да се можемо понашати како се понашамо и према домаћинствима и према привреди - рекао је Вишковић.

Навео је да је жеља садашње власти да се у наредних неколико година саграде значајни капацитети из обновљивих извора, те да се на тај начин још више повећава енергетска стабилност и конкурентност Српске.

-Са новим мегаватима које смо уговорили и више од 1,6 милијарди КМ инвестиција, у наредних мање од мјесец дана сигурно ће у Требињу бити потписан уговор о изградњи хидроелектране „Дабар“ од нових 160 мегавата и инвестицији од преко 660 милиона КМ -рекао је Вишковић.

Он је изразио задовољство што је имао прилику да буде дио почетка реализације пројекта „Бук бијела“, о којем се говори одавно.

-Данас тај пројекат иде иако политичко Сарајево покушава да прави опструкције - рекао је Вишковић.

Он је руководству и запосленима у „Електропривреди“ Српске честитао првих 30 година успјешног рада овог предузећа, истакавши да се оно развијало и расло заједно са Српском.

-Ви који сте у систему и данас и претходних, али и будућих година треба да будете окосница развоја енергетика Српске. То је наша велика шанса - рекао је Вишковић.

Академији су присуствовали и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац, руководство града Требиња и бројне званице из свијета енергетике, економије, привреде, банкарског сектора Републике Српске и региона.

Подршка

Лука Петровић уручио је данас, поводом 30 година ЕРС-а, повеље Милораду Додику, Жељки Цвијановић и Радовану Вишковићу.

Додику, Цвијановићевој и Вишковићу повеље су уручене за изузетан допринос раду и развоју „Електропривреде Републике Српске“.

На свечаности у Требиињу повеље су уручене и свим претходним директорима тог предузећа.

Петровић је навео да „енергергетски систем не би могао да буде сачуван без подршке и разумијевања свих досадаших Влада Републике Српске, а посебно Додика, Жељке Цвијановић и Вишковића, који су дали несебичан и немјерљив допринос развоју ЕРС-а“.

Петровић је посебно нагласио добру сарадњу са Министарством енергетике и рударства Републике Српске са министром Петром Ђокићем на челу, гдје, како наглашава, ниједан документ, иницијатива и приједлог ЕРС-а не чека дуже од 48 часова.

Он је подсјетио и на времена када су Србија и Црна Гора значајно помогле ЕРС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана