Eкспанзија обновљивих извора енергије пут ка завршетку ере фосилних горива

Г.С.
Eкспанзија обновљивих извора енергије пут ка завршетку ере фосилних горива

У ситуацији док домаће елекетропривреде још увелико зависе од енергије добијене из фосилних горива, мора се у року од 25 година наћи алтернативни начин добијања довољних количина енергије које ће задовољити потрошњу.

Како ће се наћи начин и средства за трансформнацију и транзицију , да ли је одговор у енергетском повезивању у региону , којом динамиком ће се ићи на прелазак на “зелену енергију” неке су од најуактуелнијих тема које траже одговоре , а о њима ће се расправљати и на Самиту енергетике који почиње у Требињу 20. марта.

Једно од главних питања је да ли су домаће електропривреде  спремне да до 2050. године поптпуно буду независне од енергије из фосилних горива.

Александар Бранковић,  директор Самита енергетике смтара да  је то дуг и сложен процес. “Тренутно нисмо спремни на радикалан корак гашења извора енергије  на фосилна горива, јер читав регион зависи још од угља и производње на фосилна горива. Видјећемо у ком правцу ће се ићи, транзитни период је до 2050. године, да ли ће то бити гас, да ли нуклеарна енергија... Рок који је задала Европска унија је такав,  и очигледно да није спремна да тај рок продужава. Зато  ми овдје морамо да се прилагођавамо, да гледамо да што безболније прођемо тај транзитни период”,  каже Бранковић.

Намеће се и питање финасирања транзиције на “зелену енергију”. 

“ Неко ће морати да финансира ту транзицију овдје на Балкану,  да ли ће то бити ЕУ, кроз предприступне фондове не знам, али је сигурно да домаће електропривреде неће моћи  саме из свог пословања да сносе транзицију  јер је много скупа,и то би на крају крајева, много штете нанијело буџетима електропривреда”, казао је Бранковић.

У компанији “Елнос група”, која дуги низ година гради искуство на плану градње  електрана, електроенергетских мрежа и инфраструктурних пројеката, сматрају да је важно да се стално дискутује о овим темама , које дефинишу енергетску будућност. 

“Ми смо зато и подржали СЕТ прије свега као идеју , а касније наравно и практичну реализацију у виду генералног спонзора. То је одлична прилика  да се на једном мјесту  дискутује о енергетској стратегији , о новим капацитетима који могу да се граде, изазовима за њихову градњу , а на крају крајева и о неким европским и свјетским трендовима како би доносиоци одлука на вријеме имали одговарајуће смјернице и стратегије“, истиче Марко Мијић, члан управе „Елнос групе“ за техничке послове .

Мијић додаје да  је важно да заинтересоване стране попут оператора преносних и дистрибутивних система, производних објеката, инвеститора и технолошких интегратора имају  јасне смјернице да заједно више допринесу инвестиционим циклусима и ,на крају крајева,  изградњи  производних капацитета , што је предуслов за, енергетску независност, а самим тим и конкурентнију привреду.         

Експанзија градње соларних електрана је у замаху. Само на подручју Херцеговине прикључено је или се гради  више од 250 мањих или већих соларних електрана.

Неке домаће компаније су већ увелико ухватиле корак  у енергетској транзицији, и позиционирале се на тржишту, посебно када је ријеч о соларним електранама.

Бојана Тривић , менаџер стратешких планирања у ЕТМАКС- у  из Бањалуке, истиче да је ова компанија била један од пионира на овом подручју.

“ Ми смо са те  позиције имали прилику да учествујемо у развоју сектора , да доприносимо креирању политика, креирању потреба наших привредника. Јер прије свега,  домаћа привреда је носилац  изградње соларних електрана и енергетске транзиције. Тако да смо од самог почетка  приче о обновљивим изворима енергије на нашим просторима  присутни на тржишту и имали смо прилику да учимо од страних компанија са којима смо временом развили партнерске односе. С друге стране, они су кроз сарадњу са нама били присутни на  домаћем тржишту”, каже Тривићева.

Електропривреда Републике Српске већ прати свјетски тренд   на плану обновљивих извора енергије, сматра Александра Копривица, директорка Дирекције за обновљиве изворе енергије  и енергетску ефикасност Електропривреде Републике Српске. 

“ Циљ зелене транзиције јесте да се повећа управо удио обновљивих извора енергије , а то се остварује кроз капиталне инвестиције у такве изворе  и енергетску ефикасност. Носилац енергетског сектора у Републици Српској,  Мјешовити холдинг Електропривреда Републике Српске, као одговорна компанија поставила је себи за  циљ да поведе енергетску транзицију регије  и с тим у вези, велика инвестициона улагања усмјерена су управо на ОИЕ, изградњу соларних електрана  вјетро и хидро електрана “, каже Александра Копривица. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана