Дугачак ред за наплату од “Униса”

Милијана Латиновић
Дугачак ред за наплату од “Униса”

ДЕРВЕНТА - На адресу дервентске Фабрике цијеви “Унис” стигле су 84 пријаве потраживања повјерилаца који чекају наплату дуговања, а вриједност пописане имовине која чини стечајну масу биће позната до краја овог мјесеца.

Рекао је то у петак за “Глас Српске” стечајни управник “Униса” Лазо Ђурђевић, додавши да процјенитељи утврђују вриједност имовине.

- Све пристигле захтјеве за наплату потраживања сам обрадио. Двије пријаве се односе на виши исплатни ред, 72 из општег те по пет из разлучног и излучног исплатног реда - појаснио је Ђурђевић, подсјетивши да је прва сједница Скупштине повјерилаца била заказана за 24. март у Окружном привредном суду у Добоју, али је отказана због епидемије вируса корона.

Предсједница Синдикалне организације “Униса” Радослава Миланковић каже да су радници свјесни огромних губитака у предузећу и да је подугачка листа оних који су стали у ред за наплату те да им је најважније да им буде повезан радни стаж.

- Надамо се да ћемо бити обухваћени социјалним програмом Владе РС за збрињавање радника. Фирма нам није уплатила доприносе за око осам година - истакла је Миланковићева, подсјетивши да су радничке књижице закључене за свих 114 радника “Униса” након што је отворен стечај.

Захтјев за стечај “Униса” почетком прошле године поднијела је Нова банка Бањалука, која је повјерилац у том предузећу. Након тога је суд у априлу донио рјешење којим је покренуо претходни поступак за утврђивање услова за покретање стечаја, а за привременог стечајног управника тада је именован Лазо Ђурђевић.

Стечај у том пропалом предузећу отворен је 17. децембра прошле године.

Проблеми у “Унису” трају годинама, а највеће потраживање има Кредитно-извозна агенција (ИГА) БиХ, која је пријавила дуг од скоро 195 милиона КМ.

Кроз план финансијског и оперативног реструктурирања Фабрике цијеви, који је усвојен 2017. године, дуговања је требало да буду измирена у наредних десет година, али га управа предузећа од почетка није поштовала па је у веома кратком року пропао.

Рачуница

Лазо Ђурђевић је рекао да је питање да ли ће сви повјериоци имати од чега да се намире, јер је вриједност имовине “Униса” сигурно много мања од дугова тог предузећа.

- План реструктурирања предузећа из 2017. године усвојен је на 400 милиона обавеза, а вриједност тадашње имовине била је око 35 милиона КМ. Видјећемо шта ће рачуница показати сада, али је дефинитивно да ће се прво намирити банке које имају хипотеке. Да ли ће ишта остати за раднике, остаје да видимо - поручио је Ђурђевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана