Дрвене куће из БиХ стижу и до Анголе

Милијана Латиновић
Дрвене куће из БиХ стижу и до Анголе

БАЊАЛУКА - У вријеме пандемије вируса корона када дрвни сектор у БиХ сабира губитке произвођачи дрвених монтажних кућа имају пуне руке посла и све више партнера у иностранству што показује податак да је пласман тих производа у првом полугодишту ове године повећан и до десет одсто у односу на исти период лани.

Иако монтажне куће нису у довољној мјери препознате и заступљене на домаћем тржишту, топли домови направљени у домаћим погонима од квалитетног дрвета све су траженији у земљама западне Европе.

У предузећу “Стеко центар” у Бијељини кажу да иза квалитетних дрвених кућа које изграђују деценију стоји тим младих и стручних људи који залагањем и радом успијевају да направе производе по стандардима ЕУ.

- Ријеч је о савременим објектима који штеде енергију и препознати су у цијелом свијету. У вријеме пандемије многи су се одлучили да се из стамбених зграда повуку у монтажне нискоенергетске куће. Повећали смо извоз за око десет одсто. Иако је то мање од очекиваног задовољни смо растом. Куће извозимо у Њемачку, Аустрију, Швајцарску, Холандију, Шпанију, Анголу, а преговарамо и са Нигеријом - рекао је директор “Стеко центра” Миленко Стевановић.

Пуне руке посла имали су и у приједорској фирми “Гросист”, чије су монтажне куће све популарније и на домаћем тржишту.

- Ове куће су доста здравије за живот и много јефтиније. Цијена квадрата је од 400 до 750 марака, а монтажа може бити завршена за 15 до 30 дана, у зависности од величине. Договарамо извоз за Хрватску, а посла има и на домаћем терену - рекао је директор фирме Ратко Мацановић.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори РС Лазо Шиник каже да је пад производње и извоза из априла донекле ублажен у мају, а да је јун донио охрабрење.

- Када посматрамо полугодишње резултате у Српској у дрвном сектору биљежимо пад у извозу од десет одсто, али је и даље пласман наших производа већи од увоза што је добро. Пласман дрвених монтажних кућа чини око два одсто укупног извоза у дрвном сектору Српске. Скроман је податак али сваки раст извоза је значајан посебно у вријеме пандемије - рекао је Шиник. Нагласио је да се сектор производње намјештаја настоји вратити на узлазну путању јер је годинама био окосница развоја у сектору дрвопрераде.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ извоз дрвених монтажних кућа у првом полугодишту ове године у просјеку је већи за осам одсто у односу на исти период лани.

Паркети и грађа

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ вриједност извезених производа у дрвном сектору у првом полугодишту износила је 582,69 милиона марака и пала је за 13 одсто у односу на исти период лани. Највећи пад од чак 44,2 одсто биљежи извоз паркета, те 28,1 одсто сектор производа од шумарства. Извоз намјештаја од дрвета пао је за 14,1 одсто, а резане грађе за 6,4 одсто. У истом периоду увезени су производи од дрвета у вриједности од скоро 168 милиона КМ, што је за 24,6 одсто мање у односу на исти период лани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана