Домаћи произвођачи намјештаја квалитетом трасирали пут до купаца

Милијана Латиновић
Домаћи произвођачи намјештаја квалитетом трасирали пут до купаца

БАЊАЛУКА - Пандемија вируса корона није стала на пут домаћим произвођачима намјештаја који су успјели да повећају обим производње и квалитетним производима учврсте позицију на европском тржишту.

Истичу то за “Глас Српске” у домаћим предузећима у која наруџбе увелико стижу из свих европских земаља, а запослени, упркос пандемији, имају пуне руке посла.

Директор предузећа “Елград” из Теслића Ђорђе Гајић истиче да је на неки начин пандемија вируса корона ишла наруку произвођачима намјештаја.

- Спаваће и дневне собе, све од дрвета, извозимо у Њемачку, Холандију, Белгију, Швајцарску. Транспорт из Кине је поскупио три пута и то се позитивно одразило на све нас произвођаче на Балкану, добили смо прилику на тржишту. Трговачки ланци из западне Европе одлучили су се за наше производе и самим тим наша индустрија јача - рекао је Гајић.

Каже да очекују још значајнију подршку наших институција, посебно када је ријеч о обезбјеђењу сировине.

- Потребно је уредити те односе, да финални произвођачи који измирују све обавезе према Републици не остају без сировине, да се трупци не извозе и не иду у нелегалне токове, већ да динамика испоруке трупаца прати уговоре - рекао је Гајић.

Нагласио је да су у пандемији повећали број запослених за око десет одсто, те да тренутно имају 270 радника. Гајић је нагласио да “Елград” настоји да створи услове и за повећање плата у наредном периоду.

Добрим резултатима може се похвалити и фабрика “Малак Јањ” из Доњег Вакуфа која је три пута повећала обим производње. Ова фирма привукла је велику пажњу својим органским креветом који је представила на прошлогодишњем сајму намјештаја у Келну.

- И када је дошло до затварања, продаја се преселила на интернет, тако да нам је производња порасла скоро три пута - рекао је директор предузећа “Малак Јањ” Ернад Смајић нагласивши да је овом предузећу највеће тржиште Словачка. Смајић је додао да производња органског кревета чини 80 одсто асортимана ове фирме, а осим тога производе и прозоре, врата, затим кућице у шуми, а у понуди имају и метални програм. И ово предузеће је у пандемији запослило тридесетак нових радника.

Онлајн сајам

Домаћи произвођачи намјештаја имају прилику да своје производе представе на првом онлајн сајму намјештаја у БиХ који ће бити одржан од 15. до 20. маја. Циљ је унаприједити промоцију произвођача те успоставити нови начин продаје и куповине намјештаја и асесоара за дом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана