Ђокић: Значајно учешће Српске на министарском састанку у Варшави

Срна
Ђокић: Значајно учешће Српске на министарском састанку у Варшави

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Петар Ђокић истакао је значај учешћа Републике Српске на министарском састанку Партнерства за трансатлантску сарадњу у области енергије и климе, који се одржава у Варшави, јер без међународне сарадње није могуће пронаћи рјешења за транзицију властитих енергетских система ради смањења емисије штетних гасова.

Ђокић је изјавио Срни да је веома значајно да је Српска, као дио структуре у БиХ, присутна на овом скупу и да јој се даје значај у међународној активности.

Он је указао да је огроман притисак да све земље доносе веома јасне програме смањења емисије штетних гасова, а то значи да се из производње потискују термоелектране, односно све електране које користе фосилна горива.

"То је нека нова будућност која нас очекује у наредним деценијама", изјавио је Ђокић.

Основне теме састанка у Варшави и јесу побољшање енергетске ефикасности и примјена чисте енергије са посебним значајем на утицај обновљиве енергије и извора обновљиве енергије, нуклеарне енергије и управљања угљеником.

Ђокић је рекао да је карактеристика овогодишње конференције то да је из године у годину све већи притисак на све земље које имају угљене базене што налаже домаћим властима у свим државама да убрзано раде на транзицији властитих енергетских система.

Према његовим ријечима, тај процес је изузетно скуп и биће потребно да се у наредном периоду проналазе начини финансирања овог изузетно важног пројекта за сваку земљу.

Ђокић је истакао да без велике међународне активности и сарадње у овој области није могуће пронаћи нова рјешења.

Он је појаснио да је Партнерство за трансатлантску сарадњу у области енергије и климе основано као трансатлантски систем који чине 25 земаља, укључујући САД и државе Европске уније, а ове године је домаћин Пољска.

Ђокић је нагласио да је дводневну посјету Пољској искористио за више билатералних састанака са министрима из других држава, те да је данас у поподневним часовима планиран састанак са свих 25 министара земаља које су присутне на састанку Партнерства.

Ђокић у дводневној посјети Пољској борави на позив министра за климу и животну средину Пољске и министра енергетике САД Микала Куртике и Џенифер Гранхолм.

Он је јуче, првог дана боравка у Пољској, учествовао у раду Пословног форума којем присуствују званичници и министри из 25 европских земаља, САД и Европске комисије, а који рад наставља и данас.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана