Ђокић: "Зарубежњефт" остаје у Српској, планирано унапређење посла

Срна
Ђокић: "Зарубежњефт" остаје у Српској, планирано унапређење посла

БРОД - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас у Броду да се руководство "Зарубежњефта" изјаснило да ова компанија остаје у Српској и да ће покушати да унаприједе пословне активности с циљем побољшања економских услова.

Он је нагласио да радује чињеница да ће бити настављена сарадња Владе Српске и "Зарубежњефта", а посебно да је данас пуштена у рад нова котловница у Рафинерији Брод.

Он је истакао да ће у трећем кварталу наредне године бити завршени радови на реконструкцији постројења у Рафинерији нафте те да би у функцију требало да буде стављен и продуктовод којим би се Рафинерија нафте снабдијевала гасом.

"То ће омогућити њено економичније пословање, побољшање квалитета производње те отклањање проблема у пословању", рекао је Ђокић новинарима након састанка са руководством Рафинерије Брод.

Он је изразио увјерење да Рафинерија нафте у Броду и компанија "Зарубежњефт" имају јасне планове рада и развоја што значи да ће радници остати на послу.

Ђокић је рекао да није било отпуштања радника у Рафинерији, те да их има 743, а да је 59 узело плаћено и неплаћено одсуство.

Замјеник генералног директора "Зарубежњефта" Игор Шћелкунов нагласио је да се ради на развоју Рафинерије нафте и да се "Зарубежњефт" неће повући из Српске.

"Циљ нам је да поново покренемо Рафинерију нафте и да њен рад буде што ефикаснији. Желимо смањити постојеће трошкове, а то ће бити ријешено гасификацијом која је предвиђена", рекао је он.

Шћелкунов је оцијенио да радници имају посао и да им се редовно измирују све обавезе.

"Све компаније желе да имају мање запослених са више квалификација. То значи да би имали и више плате, а ми желимо да повећамо фонд за стимулацију наших радника", каже Шћелкунов и додаје да радници у Рафинерији Брод тренутно демонтирају стара постројења која нису у погону и по 30 године.

Он је навео да је представницима Владе Српске презентовано да четири актива "Зарубежњефта" у Српској раде у истом режиму.

"'Нестропетрол' ради у истом режиму, а планирамо изградњу нових и обнову постојећих бензинских станица. Рафинерија уља Модрича такође послује уобичајено, али нам је циљ да проширимо тржиште и имамо већи капацитет прераде уља", рекао је он и навео да је капацитет Рафинерије уља 60.000 тона, а тренутно производи 11.000 тона.

Шћелкунов је напоменуо да "Оптима група" има задатак да врати ниво продаје деривата.

Он вјерује да ће успјешна сарадња "Зарубежњефта" и Владе Српске бити настављена и у наредном периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана