Дијаспора кући послала више од три милијарде КМ

Милијана Латиновић
Дијаспора кући послала више од три милијарде КМ

БАЊАЛУКА - Дијаспора БиХ лани је одријешила кесу, што потврђује податак да је на основу новчаних дознака у земљу стигло нешто више од три милијарде марака, а то је за око пола милијарде више него годину раније.

Према подацима Централне банке БиХ, укупни текући трансфери у прошлој години износили су нешто више од четири милијарде марака, док је годину раније тај износ био већи од три милијарде марака. 

- Разлози повећања дознака из иностранства, односно приватних новчаних трансакција леже у бољем имовинском стању грађана који су од раније у дијаспори, те све већем броју миграната из БиХ у иностранству који почињу да достављају новац у земљу - навели су за “Глас Српске” у Централној банци БиХ.

Додали су да је по основу пензија из иностранства у земљу стигло нешто више од милијарду марака.

Од 2008. године, када је избила свјетска економска криза, новчане дознаке из иностранства су почеле да падају и тај тренд су имале све до 2012. године, од када почињу постепено да се опорављају.

Ранији подаци Централне банке БиХ показују да је новчана помоћ из иностранства грађанима у БиХ расла, те да је тек 2017. године успјела да достигне ниво из 2007, односно дијаспора је тада послала 2,51 милијарду марака. Године 2019. стигло је рекордних 2,95 милијарди марака по основу новчаних дознака.

Члан Удружења економиста РС SWOT Марко Ђого рекао је за “Глас Српске” да су новчане дознаке најстабилнија ставка у макроекономском билансу БиХ.

- Са великом сигурношћу можемо рачунати на тај новац из иностранства. Око десет одсто укупног новца који трошимо у БиХ нисмо зарадили већ су нам то послали наши људи из иностранства. Тај проценат је још и већи ако на њега додамо износ који наши људи из иностранства троше овдје када долазе периодично током године - казао је Ђого.

Нагласио је да раст новчаних дознака из иностранства није нешто чиме би требало да се хвалимо.

- Практично дознаке у БиХ служе да преполовимо трговински дефицит, који би без дознака и инвестиција из иностранства износио 7,5 милијарди марака - упозорио је Ђого.

Новчанице и кованице

Према подацима Централне банке БиХ, у прошлој години уништено је 8,67 милиона комада новчаница неподобних за оптицај, вриједних око 330 милиона марака. Количина уништених новчаница лани мања је за скоро 960.000 у односу на 2020. годину. У Централној банци наводе да је у 2021. години уништено и 18.327 кованица, што је за 8.261 комад више него годину раније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана