Црно тржиште цигарета премашило легалну продају

nezavisne.com
Црно тржиште цигарета премашило легалну продају

Бањалука - Удио црног тржишта цигарета у БиХ расте из године у годину и, према процјенама, премашио је легалну продају, што ствара огромне губитке у државним касама, упозоравају економисти.

У прилог њиховим тврдњама иду и анализе које је радила Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Наиме, од 2014. године, када је почело константно повећање акциза на дуванске производе, континуирано пада број издатих акцизних маркица за обиљежавање дуванских производа, док, са друге стране, не постоје показетељи који говоре да је дошло до смањења броја пушача у БиХ.

Тако је 2014. године УИО издала нешто преко 307 милиона акцизних маркица, да би у прошлој години тај број износио око 225 милиона, тачније око 82 милиона акцизних маркица мање.

Из тога се може извући очигледан закључак да је црно тржиште цигарета попунило празнину коју је створио мањак цигарета с акцизним маркицама.

Раде Шегрт, уредник портала Удружења економиста РС СЊОТ, њњњ.сњот.ба, каже да не треба пуно труда да би се установило да је понуда цигарета без акцизних маркица доступна готово на сваком кораку.

“Довољно је да само одете до било које пијаце или неког градског трга и видјећете колико је лако доћи до цигарета без акцизне маркице”, наводи Шегрт.

Како каже, разлог за то је чињеница да су акцизе на цигарете у БиХ изузетно високе, како у апсолутном износу, тако и у поређењу с окружењем, па је шверц изузетно једноставан и уносан.

Он је подсјетио да су акцизе нагло расле са 30 евра у 2010. години на 94,8 евра на 1.000 цигарета у 2019. години, чиме је БиХ превазишла важећи акцизни праг за земље чланице Европске уније, чији грађани имају неупоредиво виша примања, те је додао да смо престигли и сусједне земље, које нису у ЕУ, стварајући на тај начин окружење погодно за даље ширење илегалне трговине дуванским производима.

“Да не би било забуне, морам истаћи да држава мора да ради на смањивању броја пушача, али да пут који је изабран са драстичним акцизним оптерећењима очигледно није исправан”, закључио је Шегрт.

Зинаида Бабовић, менаџер за корпоративне послове и комуникације ЈТИ-а, за тржишта БиХ, Црне Горе и Македоније, каже да раст акциза неприлагођен куповној моћи становништва доприноси цвјетању илегалног тржита и губитку јавних прихода.

“Шверц цигарета је постао толико уносан посао да је тржиште преплављено новим нелегалним брендовима. Једна кутија легалних цигарета скупља је од илегалне два до два и по пута. Процјењује се да је свака друга цигарета купљена из илеганих извора. Јасно је да су се грађани опредијелили за духанске производе које себи могу приуштити, а доступни су широм БиХ из илегалних токова”, каже она.

Према њеним ријечима, само по основу акциза на дуванске производе БиХ је изгубила у 2018. години пола милијарде КМ, што је вриједност око 200 вртића.

У Министарству финансија РС кажу за “Независне” да су сузбијање нелојалне конкуренције и борба против сиве економије у врху приоритета и програмских цилјева Владе Републике Српске.

“Роба без акцизне маркице је нерегистрован промет, односно сива економија која представлја нелојалну конкуренцију, кршење закона, али и мање средстава за буџет и развој”, наводе у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана