Централна банка БиХ донијела измјену Одлуке о утврђивању и одржавању обавезних резерви

Г.С.
Централна банка БиХ донијела измјену Одлуке о утврђивању и одржавању обавезних резерви

САРАЈЕВО - Централна банка Босне и Херцеговине (ЦББиХ) донијела је Одлуку о измјени Одлуке о утврђивању и одржавању обавезних резерви и утврђивању накнаде на износ резерве, с циљем усклађивања са политиком Европске централне банке (ЕЦБ) и ублажавања утицаја раста референтне каматне стопе ЕЦБ-а на пословање банака у БиХ.

Овом одлуком се на средства обавезне резерве по основу основице у домаћој валути, КМ – обрачунава и исплаћује накнада по стопи од 25 базних поена, на средства обавезне резерве по основу основице у страним валутама и у домаћој валути с валутном клаузулом - обрачунава и исплаћује накнада по стопи од 10 базних поена. 

На средства изнад обавезне резерве, накнада се не обрачунава.

Приликом доношења одлука о обавезној резерви ЦББиХ размотрени су сви релевантни фактори, укључујући одлуке ЕЦБ-а о референтним стопама, те кретања кључних макроекономских и показатеља финансијског сектора, водећи првенствено рачуна о стабилности валутног одбора.

Очекује се да ће примјена Одлуке и њени позитивни ефекти утицати потицајно на комерцијалне банке у БиХ приликом утврђивања висине каматних стопа на кредите и цијена услуга према привреди и грађанима, а што би у коначници ублажило потребу значајнијих корекција цијена њихових услуга навише.

ЦББиХ ће наставити пратити и усклађивати политике накнада ЦББиХ зависно од кретања на међународним финансијским тржиштима и њиховог утицаја на финансијски сектор Босне и Херцеговине.

Одлука ступа на снагу 1. јануара наредне године, преноси Аваз.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана