Чекање на граници наплаћује пенале

Милијана Латиновић
Чекање на граници наплаћује пенале

БАЊАЛУКА - Прве количине шљиве из мајевичког краја кренуле су у Европу, а због спорог проласка границе произвођачи страхују да ће им превозници почети наплаћивати и чекање, што би их уз поскупљење превоза гурнуло у дебели минус.

Рекао је то за “Глас Српске” један од највећих произвођача шљиве у Угљевику Дарко Милошевић, додавши да ће берба у пуном јеку бити идуће седмице и да произвођачи не знају шта их чека.

- Када се захукта берба, гужва на граници биће још већа јер не може ни шљива ни малина чекати да се бере касније. Све у своје вријеме иде зато сматрам да је причу о успостављању зелених коридора и продужетка радног времена фитосанитарних инспектора на хрватској страни требало започети много прије бербе - рекао је Милошевић и додао да ће слика бити јаснија након 7. јула за када је заказан састанак надлежних на ову тему.

Казао је и да је проблем то што нема довољно расхладних капацитета па да убрано воће стоји и чека у хладњачи.

- Превоз је поскупио за око 50 одсто због раста цијене горива, још ако нам превозници наплате додатно стајање на граници нема нас нигдје. Не знамо ни да ли ће крајњи купац цијеном испратити све те трошкове, тако да веома лако може доћи до пада извоза и цијена, а тиме и огромних губитака - упозорио је Милошевић.

Члан одбора Удружења међународних друмских превозника терета при Спољнотрговинској комори БиХ Нијаз Дураковић рекао је да је у току сезона извоза лако кварљиве робе, шљиве, краставаца корнишона, малине, купине и боровнице, те да је проблем јер та роба може ићи само преко граничног прелаза Градишка гдје Хрватска обавља фитосанитарни преглед.

- Када се кроз Европу вози лакокварљива роба ослобођени смо свих забрана и чак и празником се може возити. Прије двије године смо некако излобирали па су нам Хрвати удовољили и продужили радно вријеме фитосанитарних инспектора до 19 часова, а могло се и суботом уз најаву. Однедавно је уведен обавезан фитопреглед и за дрвне сортименте па се зато ствара пуно већа гужва на граници - рекао је Дураковић.

Нагласио је да би извозницима много значило да се у ова три љетна мјесеца нађе рјешење за бржи пролазак границе. Дураковић је рекао да, примјера ради, Србија са Мађарском има договор да 24 часа ради фитосанитарни преглед, а договорила је и са Хрватском радне суботе.

- Имамо и по 300 до 400 утовара у сезони и много би значило да све иде брже, јер свако чекање обара квалитет робе, а самим тим пада и цијена - истакао је Дураковић. Он је нагласио да би и на нашој страни на граници требали олакшати пролаз лакокварљиве робе, да они који превозе ту врсту робе имају приоритет при проласку.

Радно вријеме

Нијаз Дураковић је појаснио да фитосанитарна инспекција с хрватске стране ради само радним данима од седам до 15 часова.

- Суботом не раде, а то значи да ако робу натоваримо у петак дефинитивно чекамо до понедјељка. Често ни када се четвртком натовари не стиже се изаћи до понедјељка - казао је Дураковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана