Брент нафта прекорачила цијену од 70 долара за барел

Танјуг
Foto: Илустрација

СИНГАПУР - Сјеверноморска нафта Брент прекорачила је данас, први пут од почетка пандемије ковид-19, цијену од 70 долара по барелу, а америчка нафта је достигла највиши ниво у више од двије године, након медијских извјештаја о нападима на нафтну инфраструктуру Саудијске Арабије.

Цијена фјучерса Брента за испоруку у мају износила је ноћас на азијском трговању 71,38 долара за барел, што је њен највиши ниво од 8. јануара 2020, након чега се око 6:11 часова по средњоевропском времену спустила на 70,96 долара, што је пораст од 1,60 долара или 2,3 посто у односу на претходну трговинску сесију, јавља Ројтерс.

Америчка сирова нафта ЊТИ за доставу у априлу је ојачала за 1,47 долара или 2,2 процента, на 67,56 долара по барелу. Прије тога је на терминском трговању за мјесец унапред, њена цијена додирнула коту од 67,98 долара, највишу од октобра 2018.

Азијске акције су такође порасле након што је амерички Сенат усвојио закон о пакету подршке привреди и грађанима вредан 1,9 билиона долара, а томе су допринијели и позитивни економски подаци из САД и Кине који указују на глобални економски опоравак.

Снаге јеменских Хута испалиле су ракете и напале беспилотним летелицама срце саудијске нафтне индустрије, укључујући постројење Сауди Арамка у Рас Танури, које је од виталног значаја за извоз нафте, а Ријад је оцијенио да је то био неушпешан напад на глобалну енергетску безбиједност.

„Могуће је да ћемо у блиској будућности видјети нагли скок на тржишту нафте, прије свега зато што ће тржиште сада морати да укалкулиште у цијену неку врсту премије ризика због учесталости ових напада", оцењују аналитичари ИНГ банке, напомињући да ово је био други напад овог мјесеца након инцидента у Џеди 4. марта.

Цијене Брента и ЊТИ нафте биљеже четврти узастопни дан раста послије одлуке Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и њених савезника да и у априлу углавном остану при смањеним испорукама.

Испоруке "црног злата" у Кину у прва два мјесеца 2021. повећане су за 4,1 посто у односу на исти период прошле године, јер је највећи свјетски увозник овог енергента појачао своје прерађивачке капацитете усљед даљег раста потражње за горивом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана