Бошко Мекињић, предсједник Управе Комерцијалне банке Бањалука: Признање “Златни БАМ” потврда успјешног пословања

Милијана Латиновић
Бошко Мекињић, предсједник Управе Комерцијалне банке Бањалука: Признање “Златни БАМ” потврда успјешног пословања

Престижно признање “Златни БАМ” за највећи процентуални раст депозита и кредита у прошлој години потврђује да грађани БиХ препознају нашу банку као стабилног и поузданог партнера, истакао је предсједник Управе Комерцијалне банке Бањалука Бошко Мекињић.

Ова награда додијељена је 12. септембра на манифестацији коју је организовао реномирани финансијско-пословни магазин “Банке & Бизнис” у конгресној дворани сарајевског хотела “Холидеј” и то 17. годину заредом.

- Награда “Златни БАМ” представља изузетно признање како за менаџмент и запослене у банци, тако и за све наше клијенте и пословне партнере. Овим путем желим да изразим захвалност Надзорном одбору банке на пуној подршци коју нам је пружао у реализацији планираних циљева - истакао је Мекињић.

ГЛАС: Шта за Вас значи ово признање?

МЕКИЊИЋ: Ово признање је тим значајније јер се додјељује на основу објективних анализа званичних ревизорских извјештаја о пословању банака у претходној години. Оно јесте сатисфакција за уложени труд, али смо увјерени да ће оно бити и још један стабилан степеник за даље подизање квалитета рада и повјерења у Комерцијалну банку Бањалука. У своме раду посебну пажњу посвећујемо пружању квалитетне услуге, предност дајемо успостављању дугорочног и квалитетног односа са клијентима, а ова награда је доказ да смо на правом путу.

ГЛАС: Комерцијална банка Бањалука направила је највећи продор у сегменту раста депозита и кредита и добила признање “Златни БАМ”. Какви су остали показатељи пословања?

МЕКИЊИЋ: Комерцијална банка Бањалука је протекле године повећала износ депозита и кредита за више од 45 одсто и по том основу заслужено добила ову награду. Остварена је вриједност активе од 461 милион КМ, уз стопу раста од 37,23 одсто, док су кредити забиљежили стопу раста од 17,09 одсто. Рекордно остварена добит прије опорезивања износила је 2,315 милиона КМ. Адекватна селекција и политика одобравања захтјева ниског нивоа кредитног ризика омогућили су квалитет портфолија мјерен значајно нижом стопом НПЛ-а у односу на просјек банкарског сектора БиХ, уз стопу покривености НПЛ-а са исправкама вриједности НПЛ-а изнад 80 одсто. Показатељ адекватности капитала на крају 2018. године од 20,47 одсто најбоље показује да је банка, уз све остале показатеље пословања, истовремено одржала адекватну капитализованост. Посебну вриједност оствареним резултатима даје чињеница да је изузетно повећана ефикасност пословања, односно показатељ активе по запосленом који је остварио стопу раста од 35 одсто, односно 2,95 милиона марака, значајно је унапријеђена структура билансних позиција, као и квалитет портфолија који има изузетно афирмативне показатеље. Осврћући се на 2018. годину, задовољство ми је истаћи да је била најуспјешнија пословна година Комерцијалне банке Бањалука, са оствареним рекордним резултатима у свим сегментима.

ГЛАС: Да ли сте задовољни финансијским резултатима које остварујете у овој години и какве трендове очекујете до краја године?

МЕКИЊИЋ: Са задовољством могу истаћи да је иза нас такође изузетно успјешан период, у коме смо наставили позитивне трендове из претходне године и задржали висок ниво квалитета активе. Упркос сложеном и динамичном окружењу, кључни показатељи пословања су позитивни и изнад планских вриједности, а Комерцијална банка Бањалука заузима све значајнију тржишну позицију. Банка је у 2019. години значајно унаприједила и повећала обим пословања и ојачала своју позицију на тржишту. Депозитни потенцијал као одраз повјерења клијената и даље је у порасту, посебно у дијелу депозита становништва. Стабилно оперативно пословање, раст кредитних пласмана у сегменту становништва и привреде, те конзервативна политика одобравања кредита и висок квалитет нашег кредитног портфолија потврда су исправности нашег пословања. Образовање и обученост наших кадрова је на задовољавајућем нивоу, проширили смо мрежу својих пословних јединица и тиме створили услове да постигнемо циљеве које смо поставили за ову годину. У првом полугодишту уложили смо доста труда и рада и тиме поставили добре темеље да до краја године остваримо још боље резултате. И у наредном периоду у фокусу пословања банке и даље ће бити стабилност и сигурност, како банке, тако и њених клијената. Што се тиче бројчаних показатеља, на дан 30. јун 2019. године актива банке износила је 473 милиона КМ, при чему је остварен значајан раст кредитне активности. Проценат НПЛ-а има континуирану стопу смањења и значајно је испод просјека овог показатеља на нивоу банкарског сектора БиХ. Евидентна је добра капитализованост банке уз покривеност ризичних кредита са исправкама вриједности са 81,24 одсто. Актива по запосленом износи 2,97 милиона КМ. Тежимо одрживом и дугорочном успјеху, који ће бити посљедица правог избора и праћења квалитетних пројеката, те одржавању партнерског односа с клијентима. Наставићемо с улагањима у развој иновативних производа и услуга, уз фокус на дигиталне сервисе као што су електронско и мобилно банкарство који нашим клијентима омогућавају повољније и једноставније финансијско пословање. Основна порука је да ћемо и у наредним годинама обезбиједити сигурно и стабилно пословање банке.

ГЛАС: Сваки становник РС задужен је за 2.709 КМ према подацима Агенције за банкарство за прошлу годину. За коју врсту кредита су грађани највише заинтересовани у Комерцијалној банци и да ли имате податак на који период се, у просјеку, узима кредит?

МЕКИЊИЋ: Наши клијенти најчешће узимају готовинске кредите које реализујемо за мање од 24 часа од подношења комплетиране документације. Осим веома брзе реализације, карактеристике овог кредита су минимална потребна документација, те низ додатних погодности као што је могућност добијања кредитне картице без плаћања чланарине. Кредити су ненамјенски и могу се користити за плаћање трошкова путовања, куповину аутомобила или опремање стана. У посљедње вријеме је примјетна израженија потражња за стамбеним кредитима због веома повољних услова које нудимо, као и могућности да наши клијенти купују некретнине и у Србији. Од стамбених кредита, Комерцијална банка у понуди има неколико различитих модела који се, осим за куповину некретнине, могу користити за изградњу и адаптацију стамбеног простора, те за рефинансирање стамбеног кредита у другој банци. Поред кредита из властитих средстава, својим клијентима нудимо и стамбене кредите из Инвестиционо-развојне банке РС. Што се тиче рокова отплате, они зависе од врсте и намјене кредита. Тако се стамбени кредити претежно узимају на рок отплате од 20 година, док се потрошачки реализују најчешће на рок од пет до седам година.

ГЛАС: С обзиром на то да сте и предсједник Управног одбора Удружења банака БиХ, са којим изазовима ће се банкарски сектор БиХ суочавати у наредном периоду?

МЕКИЊИЋ: Резултати банкарског сектора су задовољавајући, али у наредном периоду проблем банкама може представљати чињеница да су каматне стопе на историјски ниском нивоу, што се одражава на смањену профитабилност банака. Реално је очекивати да је ово најнижи ниво каматних стопа који ћемо имати те да ће у неком извјесном периоду доћи до почетка благог раста цијена, каматних стопа и на депозите и на кредите. Банке су преликвидне, постоји проблем недостатка квалитетних пројеката за пласирање слободних новчаних средстава, а са друге стране, банке се суочавају са растом трошкова чувања новца након што је Централна банка БиХ повећала накнаде са -0,20 одсто на -0,40 одсто од 1. маја 2019. године. Да би одговориле на изазове побољшања профитабилности, уз смањење каматних стопа и маржи, банке морају да прилагоде пословне моделе савременим трендовима и то увођењем иновација и нових технологија. Уз дигиталну трансформацију, консолидација банкарског сектора је други процес који предстоји на овом нашем релативно малом тржишту. Банке са малим тржишним учешћем тешко могу да опстану у све израженијој тржишној утакмици и тржиште практично даје подстицај банкама у различита спајања, што је уобичајено у свијету. У БиХ још има банака са активом мањом од једне милијарде КМ и у наредној фази треба очекивати да ће доћи до спајања банака или преузимања од стране неких других групација.

ГЛАС: Да ли и на који начин демографска депопулација утиче на економски развој земље?

МЕКИЊИЋ: Неконтролисана демографска депопулација почиње да представља највећу реалну пријетњу даљем економском развоју наше земље. Крајем друге деценије 21. вијека БиХ се суочава са масовном емиграцијом становништва и то у најпродуктивнијој доби. На примјер, према подацима ЕУРОСТАТ-а за десет година, од 2009. до 2018. године, тачно 221.576 становника БиХ је затражило боравишну дозволу у некој од земаља ЕУ. За сада, одлив радника у банкарском сектору није значајан, што треба да захвалимо чињеници да су зараде у овом сектору задовољавајуће и да је рад у оваквим институцијама ствар престижа. Међутим, у посљедње вријеме банке се све чешће суочавају са проблемом проналаска нових, посебно висококвалификованих радника. Као резултат депопулације, у наредним годинама се може очекивати да ће највећа потреба бити за квалитетним радницима, за образованим кадровима и за младим људима, због чега је наша банка на вријеме остварила сарадњу са универзитетима и кренула са пројектом ангажовања најбољих студената у нашој банци. Банкарски сектор један је од кључних покретача економије и у БиХ се сматра најстабилнијим и најуређенијим сегментом привреде, адекватно је капитализован, ликвидан и профитабилан. Међутим, чињеница је да има простора за даља унапређења и модернизацију, а за то је потребно активно учешће и координација надлежних институција и банкара, те наставак спровођења структуралних реформи на нивоу државе.

Сарадња са факултетима

ГЛАС: Да ли сарађујете с образовним институцијама и пружате ли подршку стручном развоју и оспособљавању младих људи?

МЕКИЊИЋ: Комерцијална банка се до сада профилисала и као друштвено одговорна компанија која подржава различите сегменте друштвеног дјеловања путем спонзорских и донаторских активности у заједници. Поносни смо на дугогодишњу успјешну сарадњу са економским факултетима у Бањалуци и Источном Сарајеву, а у овој години смо потписали и уговор о пословној сарадњи са Универзитетом у Бањалуци с циљем подршке стручном развоју и оспособљавању младих људи. Цијенећи потребе тржишта и наше банке, најбољим дипломираним студентима са Економског, Правног, Природно-математичког, Електротехничког и Факултета за безбједност и заштиту банка пружа шансу за стручно оспособљавање и обављање приправничког стажа уз могућност сталног запослења. У банци смо организовали и стручну праксу која подразумијева шест мјесеци интензивног стицања практичног искуства, гдје су студенти у прилици да кроз конкретне ситуације и послове стичу знања и вјештине које ће им бити неопходне на будућим пословима. Након тога, студенти стичу компетенције које ће им омогућити да постану пожељнији кандидати за посао, а они који током ангажмана покажу висок ниво залагања добиће прилику каснијег запослења и грађења каријере у нашој банци. Банка је у протеклом периоду финансијски подржавала и награђивала најбоље студенте и ученике. Комерцијална банка ће и у наредном периоду подржавати и подстицати развој различитих сегмената друштва кроз широки спектар нефинансијских активности, усмјерених према добробити клијената, али и шире друштвене заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана