“Бокситова” фарма производиће око осам милиона конзумних јаја

Срна
“Бокситова” фарма производиће око осам милиона конзумних јаја

МИЛИЋИ - На милићкој Фарми за производњу конзумних јаја у току је усељавање јата од 100.000 кока носиља, након чега ће та јединица, у којој их се већ налази 200.000, достићи пун производни капацитет, саопштено је данас из Компаније “Боксит”.

У саопштењу је наведено да ће по достизању пуног капацитета носивости новоусељеног јата мјесечна производња конзумних јаја, са садашњих 5,5 милиона, износити око осам милиона комада јаја.

“Коке носиље су одгајане на Фарми предузећа Милекс које, осим савремених објеката за узгој, располаже и савременом Фабриком за производњу хране. Једнодневне пилиће Милекс увози из Чешке, па их након одгоја који траје 16 недјеља испоручује Боксовој фарми”, наведено је у саопштењу.

У “Бокситу” истичу да је производња конзумних јаја, у производном ланцу од узгоја пилића до испоруке тржишту, технолошки веома сложен, здравствено захтјеван и тржишно осјетљив процес.

“Савремена опрема и технологија, од производње хране, узгоја, процеса производње конзумних јаја, класирање и паковање, стручни кадар и вишегодишње богато искуство, допринијели су да су конзумна јаја произведена у Бокситу тражена и цијењена на домаћем и страном тржишту”, наведено је у саопштењу.

Приближно једна половина производње конзумних јаја извози се на тржишта Србије и Црне Горе.
 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана