БИМАЛ у пандемији омогућио стабилно снабдијевање тржишта БиХ јестивим уљем

Г.С.
БИМАЛ у пандемији омогућио стабилно снабдијевање тржишта БиХ јестивим уљем

Брчко – Брчанска фабрика јестивог уља БИМАЛ д.д. у 2020. години, упркос свим изазовима које је донијела пандемија COVID-19, пословала је са позитивним резултатом. Иако је укупни приход пао за око 5%, односно на цца 175 мил. БАМ, прије свега због смањења испорука на нека извозна тржиста, што је условљено пандемијом COVID-19, добит је остала на нивоу прошле пословне године и износи око 4,5 мил. БАМ.

Консолидација на нивоу БИМАЛ Групе показује да је прошла година ипак онемогућила остварење постављених циљева укупне продаје, те остаје да се види да ли ће ова пословна година донијети превазилажење пандемијске кризе и омогућавање поновног раста свих параметара пословања.

„Једина фабрика јестивог уља у Босни и Херцеговини, БИМАЛ, ни у једном тренутку прошле године није дозволила да тржиште и грађани остану без основног прехрамбеног производа. Наша стратегија и флексибилност која се темељи на развијеном, стабилном пословном моделу, који укључује производњу у више држава, омогућила нам је да превазиђемо комплексност настале ситуације и да обезбиједимо предуслове за континуирано снабдијевање домаћег тржишта јестивим уљем" изјавио је Илија Студен, генерелни директор БИМАЛ-а и предсједник Управе СТУДЕН Холдинга.

Пословни планови у погледу улагања у погоне фабрике БИМАЛ нису заустављени у 2020. години, па је тако завршена изградња и пуштена у пробни рад нова Котловница на љуску, која представља технолошки стате оф тхе арт и која значајно смањује трошкове за утрошену енергију, производећи пару на еколошки прихватљив начин по стандардима ЕУ.

„Морамо истаћи да ситуација са коронавирусом није утицала само на економију него и на појединце, а ми смо омогућавајући рад од куће, прописујући адекватна интерна правила и једним свеобухватним, озбиљним приступом сачували производњу, радна мјеста, и заједно са нашим запосленима постигли да БИМАЛ оствари сличне резултате као у години раније, успјешно превазилазећи изазове које је COVID донио" рекао је Студен.

Фабрика јестивог уља БИМАЛ је обновљена 2002. године од стране аустријских инвеститора и налази се у Агроиндустријском комплексу СТУДЕН Холдинга у Брчком.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана