БиХ очекује највећи раст БДП-а у региону

Милијана Латиновић
БиХ очекује највећи раст БДП-а у региону

БАЊАЛУКА - БиХ ће до 2028. остварити годишњи раст бруто домаћег производа (БДП) од просјечно 4,07 одсто, што је процентуално највише у односу на земље региона, показују прогнозе универзитета Харвард.

Истраживачи са Харварда већу стопу раста економије прогнозирају и за Албанију, гдје се очекује раст БДП-а од 3,38 одсто. За разлику од БиХ, економија сусједне Хрватске готово двоструко спорије ће расти и то по стопи од 2,16 одсто, а БДП Србије биљежиће раст од 2,9 одсто.

Подаци показују да би Словенија требало да има раст БДП-а од 2,35 одсто, а Сјеверна Македонија 2,26 одсто. 

Просјечну стопу раста БДП-а између три и четири одсто требало би да остваре балтичке земље Литванија, Летонија и Естонија.

Према појашњењу истраживача са америчког универзитета, у случају БиХ и Албаније очекивана бржа динамика економског раста може се приписати нижој основици са које крећу и код које се сваки раст привредне активности више и боље одражава на укупне податке.

Економисти истичу да економска наука потврђује све оно до чега су у свом истраживању дошли истраживачи са престижног универзитета.

- Примјера ради, уколико имате малу плату, много лакше ће се ваша примања повећати за четири одсто него да вам је плата у старту 3.000 марака. Економски посматрано, наведене прогнозе се базирају на стандардним постулатима економије, али реална слика нашег привредног и политичког система је много другачија - појаснио је за “Глас Српске” економиста Зоран Павловић.

Додао је да ће економски раст и опоравак након кризе изазване пандемијом вируса корона зависити од много фактора и да су прогнозе истраживача с Харварда у односу на услове у којима живимо преоптимистичне.

- Економски напредак у наредној деценији зависиће од промјене концепта власти која је базирана на националним подјелама, гдје је константно присутно питање усаглашавања представника у кључним институцијама из три конститутивна народа. Економски опоравак зависи од економске активности и усаглашавања политика на нивоу ентитета и БиХ - казао је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана