БиХ најлошија за пословање у региону

Драгана Келеч
БиХ најлошија за пословање у региону

Бањалука - БиХ је заузела 107. мјесто у конкуренцији 189 земаља у свијету рангираних на основу услова за пословање, а то је сврстало на посљедње мјесту у региону.

Извјештај "Дуинг бизниса" о условима пословању за 2015. годину, који је објавила Свјетска банка, а према критеријумима те институције, пословни амбијент у БиХ се погоршава, јер је у односу на прошлогодишње рангирање назадовала за три позиције.

- Рангирање БиХ по појединим индикаторима се није знатније промијенило у односу на извјештај "Дуинг бизниса 2014". Изузетак је добијање кредита на основу чега се БиХ са 45. попела на 36. мјесто - истакли су у Свјетској банци.

БиХ је у погледу кредитирања и рјешавања несолвентности рангирана боље од просјека земаља Европе и централне Азије. С друге стране, као највећи изазови означене су области као што су електрична енергија и плаћање пореза, те прибављање грађевинских дозвола.

- Трошкови прибављања грађевинских дозвола у БиХ су други по висини у цијелом региону Европе и централне Азије - навела је Свјетска банка.

У односу на прошлогодишњи извјештај БиХ је највише назадовала када је у питању плаћање пореза и по том критеријуму пала је са 151. на 142. позицију. Када су у питању услови за покретање бизниса назадовала је са 142. на 147. позицију, а по условима за издавање грађевинских дозвола са 180. на 182. мјесто.

Економски аналитичар Зоран Павловић рекао је да су урађене многе активности како би се убрзало и поједноставило покретање бизниса, али да је то и даље недовољно, што показују подаци да је БиХ и даље на зачељу региона.

- На лош пласман када је ријеч о издавању грађевинских дозвола, које је означено као велики проблем, али и на инвестирање уопште, највише утиче изузетно неуређена и трома администрација - нагласио је Павловић.

У конкуренцији земаља у региону најбоље је пласирана Македонија, која је заузела 30. мјесто, а слиједе Црна Гора, Словенија, Хрватска и Србија. По оцјени Свјетске банке, најбоље услове за пословање у свијету има Сингапур, а слиједе Нови Зеланд, Хонгконг, Данска, Јужна Кореја, Норвешка, САД, Велика Британија, Финска и Аустралија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана