БиХ најгора за пословање у региону

Милијана Латиновић
БиХ најгора за пословање у региону

БАЊАЛУКА - БиХ је наставила да тоне на листи која прати лакоћу пословања у земљама широм свијета, што је и потврдио најновији извјештај Свјетске банке "Doing Business 2020." гдје је заузела 90. мјесто, а испред ње су чак Бутан и Монголија.

Од укупно 190 рангираних земаља, БиХ је позиционирана најлошије у региону, а међу земљама из цијелог свијета друштво јој праве Ел Салвадор, Сан Марино и Гватемала.

Најбоље рангирана земља у региону је Сјеверна Македонија, која је заузела високо 17. мјесто, потом Словенија на 37. и Србија на 44. мјесту. Шест мјеста иза ње налази се Црна Гора, која је за једну позицију боља од Хрватске која је рангирана на 51. мјесту.

Према подацима из извјештаја Свјетске банке, у категорији издавања грађевинских дозвола БиХ се налази на 173. мјесту, а у категорији покретања пословања чак на 184. мјесту. Када је ријеч о доступности електричне енергије БиХ се позиционирала на 74. мјесту.

Извјештај показује да се БиХ налази на 141. мјесту у категорији плаћања пореза, а на 64. позицији према доступности кредита.  Када је ријеч о заштити права мањинских дионичара заузела је 88.  мјесто, а у категорији рјешавања инсолвентности 37. мјесто.

Члан Удружења економиста РС SWOT Предраг Дудуковић истиче за "Глас Српске" да је лоша политичка ситуација највећи терет БиХ.

- То је тренутно главни разлог зашто смо тако лоше позиционирани. Годинама се враћамо истим темама, а премало се бавимо економијом. Када су лоши економски показатељи повлаче се разноразна политичка питања, мимоилажења и препуцавања међу политичарима, а економија је у неком другом плану. Стиче се утисак да БиХ није погодна за инвестиције и опште пословање, јер власници капитала не могу бити сигурни шта ће услиједити након што овдје уложе новац  - појаснио је Дудуковић. 

Додао је да је то разлог због којег се БиХ налази на тако лошој позицији према лакоћи пословања.

- Велики проблем су и административне процедуре. Много је администрације и губљења времена на процедуре које никоме ништа не доносе, већ само одмажу онима који послују. Умјесто да се вријеме усмјерава у раст и развој, користи се за испуњавање административних процедура - истакао је Дудуковић и додао да су разни парафискални намети у БиХ и те како кочница развоју економије. Истиче да су то оптерећења за која се не зна у коју се сврху плаћају, а која у великој мјери притишћу предузећа.

"Редете 2019"

Декан Економског факултета Универзитета у Бањалуци Станко Станић сматра да је кључна кочница развоја економије у БиХ политичка ситуација, јер нико неће доћи и уложити капитал тамо гдје не зна шта ће сутра бити са њим. Станић је поводом седме Међународне научне конференције и пословног форума "REDETE 2019", поручио да политичка ситуација мора да се стабилизује како би се економија развијала.

- Нема економије у трусном политичком подручју - оцијенио је Станић.

Предсједник Организационог одбора пословног форума Јово Атељевић рекао је да је циљ конференције да повеже привреду, представнике извршне власти и академске заједнице.

 

Земље                                     Мјесто на листи  од 190 земаља

Сјеверна Македонија                         17.

Словенија                                          37.

Србија                                               44.

Црна Гора                                        50.

Хрватска                                           51.

БиХ                                                  90.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана