Беспарица кочи градњу клаонице

Анита Јанковић
Беспарица кочи градњу клаонице

Бањалука - Изградња прве домаће клаонице перади у РС, која би живинарима отворила врата за повећање производње и олакшала пласман меса, пролонгирана је због недостатка новца, а нови рок је крај године.

Пројекат изградње клаонице, за коју је иницијативу прошлог љета покренуло Удружење товљача пилића РС, које окупља стотинак фармера из Српца, Прњавора и Дервенте, од почетка се сусреће са проблемима. Фармери су се удружили, будући да је Српска остала без иједне домаће клаонице и прерађивача пилећег меса, за разлику од ФБиХ, у којој их има најмање десет. Првобитни план је био да клаоница дјелује у склопу асоцијације живинара, али је због недостатка новца све препуштено приватном предузећу "Живанић ДС" из Прњавора, али и они наилазе на низ проблема.

- Планирали смо да клаоница буде завршена у априлу ове године, али у оваквом друштву ништа не иде како је замишљено. Нисмо успјели да нађемо банку која би нас кредитирала, а у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде немају новца да би нас подржали, због чега смо стали са изградњом - каже власник фирме "Живанић ДС" Десимир Живанић.

Он додаје да су до сада завршили двије трећине посла, јер је купљено земљиште, урађена пројектна документација и набављена опрема.

- Остало је да изградимо грађевински објекат и покушавамо да то завршимо из властитих средстава. Због мањака новца смо, међутим, пролонгирали рок за отварање клаонице до краја године - рекао је Живанић и подсјетио да је вриједност пројекта око три милиона КМ.

Према његовим ријечима, клаоница је фармерима пријеко потребна, јер тренутно у РС послује само клаоница "Перутнине" у Српцу, која годишње коље око 5,5 милиона комада, а производња је око 18 милиона комада пилића.

- То значи да већина пилића завршава у клаоницама у ФБиХ или мањим, неусловним и илегалним клаоницама, због чега живинари губе велики новац - рекао је Живанић и додао да ће капацитет клаонице коју граде и која ће бити лоцирана у Горњим Смртићима код Прњавора бити 3.500 комада пилића на сат, односно око десет милиона годишње.

Навео је да би било врло значајно да клаоница проради до краја године, јер би БиХ од 2018. требало да добије зелено свјетло за извоз пилећег меса у ЕУ.

- Већ смо у преговорима са купцем из Аустрије да бисмо након отварања граница наше производе пласирали на њихово тржиште. Ријеч је о филеу који је тамо два пута скупљи него код нас - прича Живанић.

Предсједник Удружења товљача пилића РС Душан Симић каже да фармери немају новца да помогну Живанићу у градњи, иако им је клаоница потребна.

- Србац је некада био центар производње пилића, али је тај примат изгубио и главне фирме су из ФБиХ. Имамо "Перутнину", али то је страна компанија и ми смо у њеној немилости. Зато нам је хитно потребна домаћа клаоница, јер производња пилећег меса има потенцијал - рекао је Симић.

Хладњача

Десимир Живанић истиче да произвођачима пилића и меса у РС велики проблем представља и то што немају ниједну квалитетну хладњачу која би месо расхладила на минус 40 степени Целзијуса.

- Имамо искуство, фарме задовољавају најсавременије технолошке услове, али слабе користи имамо од рада, јер се пилетина на тржишту третира као свјежа свега пет дана, а у РС нема ниједне квалитетне хладњаче - каже Живанић и додаје да је у Српској посљедња хладњача за пилеће месо набављена за вријеме бивше Југославије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана