Берба дувана на пољима у Семберији и Посавини: Подбацили и квалитет и род

Милијана Латиновић
Берба дувана на пољима у Семберији и Посавини: Подбацили и квалитет и род

БАЊАЛУКА - Берба дувана на пољима у Посавини и Семберији је у току, а према првим процјенама и род и квалитет су подбацили у односну на прошлу годину, због чега поједини организатори производње истичу да би ово могла бити посљедња сезона.

Директор бијељинског предузећа “Дуван” Чедо Готовчевић рекао је за “Глас Српске да је берба на семберским пољима ове године кренула нешто раније.

- Квалитет је знатно лошији, чак упола лошији у односу на лањски род. Планом смо предвидјели 1.400 килограма по хектару, али бићемо задовољни ако то буде бар 1.000 килограма, јер и род је подбацио - рекао је Готовчевић.

Додао је да би киша, коју дуванари жељно ишчекују,  можда могла мало поправити ситуацију, али ако се у идућих десетак дана настави суша, казао је Готовчевић, лист дувана ће прегорити и од њега неће бити ништа.

- Откупна цијена се не мијења већ годинама и она се креће у просјеку око три марке по килограму за трећу класу - рекао је Готовчевић.

Директор Пољопривредне задруге “Обудовац” Максим Петровић потврдио је да је берба дувана у Посавини у току и додао да очекује око 1,5 тону по хектару. Он је додао да дуван још није добро осушен у сушницама, те да не може говорити о квалитету.

- Чекамо и кишу да падне, јако је топло. У бербу је ушло неколико пољопривредних произвођача – рекао је Петровић.

Он је подсјетио да је за ову сезону производња дувана сорте вирџинија уговорена са око 40 произвођача на 47 хектара.

Говорећи о откупним цијенама, Петровић је казао да за прву класу дувана сорте вирџинија плаћају 4,5 марке по килограму, другу 3,8 КМ, а за трећу класу око три марке.

Дуванари истичу да је суша највећи проблем тренутно јер је успорила развој дувана и продужила рокове. Произвођачи кажу да им на руку не иде ни то што су подстицаји за дуван смањени са 0,37 фенинга по килограму, колико су износили 2019. године, на 0,31 фенинг.

Неизвјесност у производњи и откупу пратила је произвођаче и у прошлој години, а произвођачи из Семберије и Посавине су почетком фебруара прошле године протестовали на улицама и због високих намета Управе за индиректно опорезивање БиХ, због којих су, како тврде, принуђени да смање па и угасе производњу.

Трошкови

Организатори производње дувана истичу да је за производњу на једном хектару потребно око 4.000 марака директних улагања, без дневница. Наглашавају да је потребно минимум 150 килограма рода на дунуму да би покрили трошкове производње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана