Београђани желе да оживе паљанско предузеће

Анита Јанковић Речевић
Београђани желе да оживе паљанско предузеће

БАЊАЛУКА - Погони Фабрике мотора специјалне намјене, која је отишла у стечај прије четири године због вишемилионског дуга, могли би поново почети са радом захваљујући партнеру из Србије који жели да реорганизује ово некадашње паљанско војно предузеће.

У Министарству привреде и предузетништва РС истичу за “Глас” да је, сходно одредбама Закона о стечају Српске, привредно друштво “OPTOEL ROBOTICS” из Београда исказало намјеру за реорганизацију Фабрике мотора специјалне намјене те доставило анализу.

- Планом реорганизације извршила би се исплата дуга радницима, дјелимична исплата повјерилаца и бивших запослених. Планиране инвестиције би се односиле на санирање објекта и довођење у функционално стање, поправку, ремонт и модернизацију постојеће перспективне опреме и увођење система стандардизације, као и набавку нове опреме за машинску обраду, те опреме за освајање ремонта тенковских мјењача - рекли су у ресорном министарству.

Додају да би покретањем производње нових мотора и ремонта био ангажован и одређени број радника.

- С циљем поновног покретања производње и запослености, те због чињенице да се ради о друштву из области намјенске индустрије, Влада Српске подржава спровођење поступка реорганизације. До сада су забиљежена позитивна искуства у спровођењу сличног поступка, односно реорганизације у стечају - истакли су у Министарству привреде. 

Начелник Пала Бошко Југовић каже за “Глас” да би оживљавање Фабрике мотора специјалне намјене за општину било од великог значаја јер би значило просперитет локалној заједници, становништву, али и шире.

- Ради се о фабрици која је запошљавала око 100 радника, вршила ремонт тенковских мотора војске бивше Југославије, то је предузеће које се не може посматрати само локално већ у много ширем контексту - рекао је Југовић.

Он је додао да је за оживљавање процеса производње кључно вријеме.

- Веома је важно да се та реорганизација деси што прије, док још има кадра који је некада радио у том предузећу и познаје те технологије будући да је ријеч о специфичним машинама, испитним станицама за моторе на којима је рад компликован - казао је Југовић.

Стечајни поступак над привредним друштвом Фабрика мотора специјалне намјене отворен је у фебруару 2019. године, а прије отварања стечаја друштво је било од стратешког значаја за Српску, са већинским државним капиталом и искључивом дјелатношћу у области намјенске, војне индустрије, односно производни програм се односио на ремонт тенковских мотора. Међутим, због лимитираности тржишта у претходној деценији дошло је до низа потешкоћа у пословању. Проблеми су настали како у производњи резервних дијелова, тако и у пословању са кооперантима.

Фабрика је у јануару 2018. године потписала уговор са Министарством одбране Србије за ремонт десет тенковских мотора, а вриједност договореног посла била је нешто већа од милион КМ. Тада је истакнуто да је дугорочни план да Србија приватизује ово паљанско предузеће, што се није десило, те је због дугова према радницима и Пореској управи РС, који су премашили осам милиона марака, предузеће отишло у стечај.

Продаја имовине

У Министарству привреде и предузетништва РС истакли су да су у стечајном поступку до сада била објављена два јавна позива за продају имовине као технолошке цјелине.

- Они су били неуспјешни, а засигурно је на то имала утицај и чињеница да је у питању друштво које има врло специфичну дјелатност - навели су у министарству. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана