Банка Српске продаје старо жељезо

Милијана Латиновић
Банка Српске продаје старо жељезо

БАЊАЛУКА - Банка Српске у стечају понудила је око 1.130 килограма отпадног жељеза процијењене вриједности око 250 марака, а новац од продаје увећаће стечајну масу која тренутно износи више од 63 милиона марака.

У огласу о продаји отпадног жељеза наведено је да се предмет продаје налази на локацији “Велепромет” у Приједору, те да заинтересовани понуде у затвореним ковертама могу доставити на адресу банке до 15. децембра. Отварање пристиглих понуда планирано је дан касније у бањалучком Окружном привредном суду.

- На продајну вриједност купац је дужан платити ПДВ - наведено је у огласу.

Стечајни управник Банке Српске Горан Радивојац рекао је за “Глас Српске” да очекује да ће се појавити купац за понуђено жељезо.

- Очекујем да ће бити бар три или четири понуђача. Ко буде најповољнији, откупиће жељезо. Нажалост, дошли смо дотле да продајемо и отпадно жељезо. Новац од продаје ући ће у стечајну масу из које ће бити намирени депоненти банке када буде диоба - рекао је Радивојац.

Говорећи о стечајном поступку банке, који је отворен у априлу 2017. године, казао је да је у току наплата потраживања по основу дуговања клијената банке.

- Углавном око 90 одсто портфолија рјешавамо кроз парничне поступке, а преосталих десет одсто редовно наплаћујемо - рекао је Радивојац и додао да није реално очекивати да стечај буде окончан до краја ове године.

Радивојац је нагласио да од завршетка два кључна парнична поступка зависи када ће бити могућа диоба стечајне масе.

- Диоба зависи од два парнична поступка, прије свега од оног који водимо са Укио банком, гдје је још у току главна расправа, али вјерујем у позитиван исход то­г спора. Други кључан спор је онај са Инвестиционо-развојном банком (ИРБ) РС, гдје је у току жалбени поступак. Првостепену пресуду смо ми добили, па видјећемо како ће протећи све до краја. Када ријешимо ова два спора, онда можемо вршити диобу - рекао је Радивојац.

Банка Српске била је једна од првих комерцијалних банака основаних у Републици Српској која је са радом почела у јуну 2000. године у Бањалуци.

 Слике

Банка Српске је љетос на лицитацији понудила 37 умјетничких слика умјетника из Бихаћа или у вези са тим градом, процијењене вриједности 51.910 марака. Горан Радивојац је рекао да је та продаја била успјешна, не прецизирајући за колико новца су умјетнине продате.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана