АПИФ РС: Предаја извјештаја до краја мјесеца или слиједе казне

Жељка Кокот
АПИФ РС: Предаја извјештаја до краја мјесеца или слиједе казне

Бањалука - Рок за предају финансијских извјештаја Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) истиче 29. фебруара, а привредници који не испуне ту законску обавезу суочиће се са новчаном казном.

Нови Закон о рачуноводству и ревизији РС, који је ступио на снагу почетком године, обавезао је све привредне субјекте да финансијске извјештаје за претходну годину предају најкасније до краја фебруара. Непоштивање законских одредаба повлачи са собом казнене одредбе, а за њихово спровођење надлежна је Пореска управа РС.

Директор АПИФ-а Јелена Ћетковић каже да су према новом закону дужни да доставе Пореској управи РС информацију о броју обвезника који нису предали финансијске извјештаје у законском року.

- Пореска управа ће у складу са законом предузимати казнене мјере за привреднике који нису испунили своју законску обавезу и предали финансијски извјештај за претходну годину у предвиђеном року - каже Ћетковићева.

Привреднике ће непоштовање закона скупо коштати, јер се новчане казне за правна лица крећу од 3.000 до 15.000 КМ, док ће физичка лица која пружају рачуноводствене услуге трећим лицима а нису за то сертификована бити санкционисана са 300 до 1.500 КМ.

Ћетковићева је казала да је нови закон добар јер већина привредних субјеката до сада није поштовала рокове, па је највећи број извјештаја о пословању касно стизао на њихову адресу.

- Привредници обично чекају посљедњи дан да нам доставе финансијски извјештај, што нам отежава пословање, јер ми у утврђеном року морамо доставити обрађене извјештаје Министарству финансија РС - наглашава Ћетковићева.

Привредницима је сачињавање финансијских извјештаја знатно олакшано, јер на сајту АПИФ-а могу преузети програм за електронско попуњавање извјештаја, чиме је процес њиховог креирања, предаје и обраде олакшан и убрзан. Корисницима услуга АПИФ-а ће у наредном периоду бити омогућен и увид у финансијске извјештаје који се предају на простору ФБиХ, а ускоро ће бити у функцији и методологија утврђивања показатеља и давања мишљења о бонитету правних лица и предузетника.

Планови

Намјера АПИФ-а је да у скоријем периоду увеже све регистре из домена свог пословања, а у плану је и успостављање регистра принудне наплате и регистра стечајних маса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана