“Аеродроми Републике Српске” планирају да продају дио капитала

Данијела Бајић
“Аеродроми Републике Српске” планирају да продају дио капитала

БАЊАЛУКА - “Аеродроми Републике Српске” путем јавне аукције планирају да понуде 1.329.378 акција, а новац од продаје, како су истакли у овом предузећу, биће усмјерен за капиталне пројекте.

Одлука о продаји акција акционарског друштва “Аеродроми РС” Бањалука је спремна и биће разматрана на ванредној сједници Скупштине акционара овог предузећа 29. маја.

У овом предузећу истакли су за “Глас Српске” да је продаја сопствених акција, чија је процијењена вриједност 0,30 КМ по комаду, законска обавеза, јер је поступајући по правоснажним судским пресудама по тужбама несагласних акционара 3. јула 2020. године и 2. новембра 2021. године извршило откуп укупно 1.329.378 редовних акција класе А.

На тај начин су, како је објашњено, стечене сопствене акције у истом износу, односно учешће од 13,13 одсто у укупном броју акција.

- Законом о привредним друштвима РС је одређено да се сопствене акције морају отуђити у року од три године од дана њиховог стицања. Ово нас обавезује на продају сопствених акција до 3. јула ове године. У супротном, предузеће је у обавези да поништи сопствене акције и изврши смањење основног капитала за износ књиговодствене вриједности акција - казали су у предузећу “Аеродроми РС”.

Средства остварена евентуалном продајом сопствених акција планом пословања планирана су, како су истакли, за капитална улагања.

Додали су да ће акције у складу са одлуком Скупштине акционара бити понуђене на продају и то уношењем продајног налога на слободно тржиште Бањалучке берзе.

- Исход продаје зависи од интереса на тржишту. Предузеће је у току 2021. године понудило на продају први пакет акција на тржишту хартија од вриједности, али није дошло до реализације продаје - рекли су у овом друштву које у овој години, како је раније наведено, планира да превезе 478.411 путника, што би у односу на 2022. било повећање од 39,47 одсто.

Имајући у виду повећање броја путника, приоритет овог предузећа у наредном периоду је реконструкција аеродромске зграде, као и откуп земљишта за проширење писте.

У трогодишњем плану пословања Аеродрома, односно у периоду од 2023. до 2025, наведено је да и ове године настављају да саобраћају све досадашње авио-линије, уз увођење два нова чартер лета за Атину и Тунис, с тим да се очекује и увођење нових дестинација у сарадњи са компанијама “Рајанер” и “Визер”.

Приходи

Када је у питању пословање “Аеродрома РС” за ову годину, планирани су приходи у износу од 7,77 милиона КМ, што је за 28,4 одсто више у односу на процјене у 2022. години.

Највеће повећање прихода, како је наведено раније, очекује се од продаје робе, односно од угоститељске дјелатности. Планирано је повећање прихода и од аеродромске таксе, као и од авио-опслуживања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана