Књижевни вијенац Козаре признање Миловану Данојлићу за животно дјело

Снежана Тасић
Књижевни вијенац Козаре признање Миловану Данојлићу за животно дјело

Приједор - Добитник награде за цјелокупно животно дјело "Књижевни вијенац Козаре" је пјесник, романсијер, есејиста, преводилац и публициста Милован Данојлић.

Саопштио је ово у петак у Приједору предсједник жирија 45. књижевних сусрета на Козари Јован Делић.

У образложењу једногласне одлуке жирија се наводи да је Милован Данојлић један од наших најплоднијих, најбољих и најразноврснијих писаца високе књижевне културе и одговорности пред дјелом, језиком, свијетом и животом.

- Без обзира на то што је то један огроман опус и што је српска књижевност изузетно богата па није лако донијети одлуку за "Књижевни вијенац Козаре", наш задатак није био толико тежак како изгледа јер је Милован Данојлић књижевник који има импозантан књижевни опус - изјавио је Делић.

Он је додао да је Данојлић један од наших највећих романсијера и при том врло разноврстан и као писац лирске прозе и као писац који пише на фону историјских догађаја и неку необичну прозу која је својевремено потресла културни простор.

- Данојлић је изванредан есејиста који је 50 година тумачио поезију и обликовао је у књигу "Пјесници", која је капитална и представља тумачење домаћих и страних пјесника - рекао је Делић.

Он је истакао и да је бескрајно важно и то што је Данојлић урадио као преводилац и томе треба додати ангажовану публицистичку прозу која је подигла публицистику на највиши ниво и дала српској публицистици сјај какав она раније није имала.

- Све су то аспекти једног опуса који је импозантан и којим нас је обавезао да га овјенчамо овом наградом - изјавио је Делић.

Књижевни сусрети требали су да почну у петак у Позоришту Приједор свечаном академијом на којој је награда "Књижевни вијенац Козаре" требало да буде уручена овогодишњем лауреату.

Ријеч је о награди која се на сусретима додјељује сваке треће године и њени досадашњи добитници су Стеван Раичковић, Светозар Кољевић, Драган Колунџија и Матија Бећковић.

"Поетски час"

Учесници овогодишњих Књижевних сусрета, чија је централна свечаност 16. септембра "Поетски час" и "Пјесничко подне" на Мраковици су пјесници: Драган Колунџија, Матија Бећковић, Љубивоје Ршумовић, Мошо Одаловић, Ђорђо Сладоје, Ранко Прерадовић, Мирослав Цера Михаиловић, Александра Чворовић, Дејан Алексић, Здравко Миовчић и лауреат сусрета који ће имати и своје представљање исте вечери у Галерији '96, чиме ће сусрети бити завршени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана