„Јазавац пред судом“ у новом свјетлу

Александра Глишић
„Јазавац пред судом“ у новом свјетлу

Бањалука - У години обиљежавања 140 година од смрти великана српске писане ријечи Петра Кочића књига „Петар Кочић у књижевној периодици“ баца ново свјетло на стваралаштво овог писца.

- Књига је настала обједињавањем и фототипским прештампавањем четири књижевна часописа - „Преглед (1936)“, „Развитак (1936)“, „Коријен (1956)“ и „Путеви (1966)“ - који су, поводом годишњица смрти Петра Кочића, посвећени овом писцу. Окупљене на једном мјесту ове публикације доносе више занимљивих прилога незамјењивих за познавање живота и разумијевање књижевног дјела аутора „Јазавца пред судом“ - каже приређивач књиге професор Душко Певуља.

Читава ова књига, додаје, као и пратећа уводна студија под истим насловом, прилог су освјетљавању историје читања једног од најзначајнијих опуса српске књижевности.

- Богата рецепција књижевног дјела Петра Кочића ријетко је била предмет засебних испитивања, као да се сметало са ума да се смисао и значај тог дјела заснивају и на темељима судова који су током времена о њему формулисани. Опширан датовник Кочићевог живота и рада састављен је на основу нашег увјерења да књижевно дјело и стваралачки лик овога писца није могућно потпуно сагледати без доброг познавања његове биографије - указује Певуља.

Као посебне библиографске додатке, ово дјело објављено у издању бањалучке „Бесједе“ садржи и попис првих издања Кочићевих дјела, евиденцију досадашњих издања његових сабраних и цјелокупних дјела те избор из многобројних изабраних дјела, која увјерљиво свједоче о континуираном читалачком интересовању за овог писца.

- Пописом књига, брошура, зборника радова, хрестоматија, споменица те серијских публикација, затим избором најзначајнијих појединачних чланака, расправа и студија, представљен је и континуирани интерес књижевне критике и историје књижевности за дјело Петра Кочића - истиче Певуља.

Према његовим ријечима, четири часописа посвећена Петру Кочићу („Преглед“, „Развитак“, „Коријен“ и „Путеви“), који су фототипски објављени у овој књизи представљају драгоцјен допринос освјетљавању дјела овога писца.

  • Онда када су изразитије одређени поводом настанка, обиљежавањем годишњица пишчеве смрти, они представљају израз поштовања савременика, сарадника и пријатеља према Кочићевој жртви, моралној чврстини и људској храбрости. Ове публикације садрже текстове који омогућавају дубље познавање људи и прилика пишчевог времена, неопходних за разумијевање његовог дјела и укупног ангажмана - казао је Певуља.

Актуелност дјела

- Овако обликована књига доноси неке од најважнијих текстова у историји читања Кочићевог дјела, међу којима поједини назначавају и интерпретативне путање које је и данас нужно уважавати приликом сусрета са увијек занимљивим и актуелним књижевним опусом Петра Кочића - каже Душко Певуља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана