Уставни суд

Уставни суд
Жељка Домазет
20.03.2017 23:40

Дуже од двије деценије у Уставном суду БиХ столују тројица страних судија који одлучују о битним стварима у овој земљи. Иако је пет година након Дејтона БиХ требало странце да замијени домаћим судијама, то ни до данас није учињено.

Савјет министара БиХ усвојио је прошле седмице акциони план за спровођење Стратегије за реформу сектора правде у БиХ, а ако би све ишло како треба, БиХ би у идућој години странцима требало да види леђа. Планом је, наиме, предвиђено да буде донесен закон о Уставном суду БиХ који би коначно требало да омогући замјену страних судија домаћим. Оно што је једнако важно јесте и то да би тим законом јасно било дефинисано како се одлуке доносе и о чему то ова институција може одлучивати.

Када се има у виду чињеница да је, према оцјени бројних званичника Српске, Уставни суд доносећи више политичке, а не правне и уставне одлуке, у доброј мјери био један од узрока великих политичких криза и турбуленција, доношење овог законског рјешења било би велики искорак. БиХ би практично доказала да је зрела и да јој је за живот и рад довољна домаћа памет, а суд би радио према закону, а не према сопственим правилима.

За усаглашавање и договарање остало је још годину, а да ли ће до договора и искорака доћи, у овом тренутку је тешко предвидјети. Српски и хрватски званичници већ одавно говоре да је странцима одавно било вријеме да оду, са Бошњацима баш и није све начисто. Они би и даље да се странци питају и одлучују у Уставном суду јер су и до сада у овој институцији са двојицом судија Бошњака и троје странаца све шкакљиве одлуке доношене прегласавањем и онако како су то Бошњаци хтјели и жељели.

Оно што је сасвим сигурно јесте то да ова земља не може озбиљно кренути ни ка Европској унији, ни било куда ако јој у највишој правосудној институцији сједе странци.

Било како било, остаје нада да ће се званичници сва три конститутивна народа договорити. Убије ли се и ова нада, јасно је као дан да ће се и даље копља ломити око правосуђа, кризе смјењивати једна другу, а странци из мјесеца у мјесец на сваком пољу узимати дебеле новце и бацати нам прашину у очи.

Колумне Коментар дана