Новопечени Срби

Новопечени Срби
Горан Маунага
08.11.2014 00:00

Посланици БОСС-а Харис Плехо и Расим Смајић који су се у кандидатском обрасцу Централне изборне комисије изјаснили као Срби како би себи обезбиједили мјесто у Дому народа Парламента ФБиХ могли би, према тврдњи надлежних, да одговарају и за кривично дјело преваре.

За превару ће одговарати ако се докаже да су се на посљедњем попису становништва изјаснили као Бошњаци, а затим у сврху остваривања неке добити лажно изјаснили као Срби.

Поред тога њих би двојица могли да заузму посланичка мјеста која, по Уставу, припадају Србима. А јасно је да се тиме узурпира право на паритет цијелог једног народа те угрожава фунционисање правног система и споровођење уставних и законских норми БиХ.

Нажалост, Плехо и Смајић, због чијег се изненадног преласка у редове српског народа ангажовала и Агенција за истраге и заштиту (SIPA), нису ни први ни једини случај таквог "начина рада" појединаца, "интересних конвертита".

Било је таквих случајева чак и међу носиоцима правосудних функција који су у том циљу изјашњење о својој националној припадности мијењали по потреби, од конкурса до конкурса.

То питање није законски јасно регулисано тако да не постоје прецизиране санкције, али дефинитивно јасно је да се то мора уредити док није постало масовна појава јер је очито да је ријеч о злоупотреби права ради остваривања користи.

Да не би било забуне, јасно је грађани БиХ имају право да се о својој националној припадности изјасне онако како то желе те да се чак и кандидати током једног изборног циклуса могу изјаснити као припадници једног, а у наредном изборном циклусу као припадници другог народа.

Али пошто то оставља простора злоупотребама, и ако кандидати на изборним листама то заиста и злоупотријебе, онда нема сумње да овакве ствари постају проблем.

Ако то не буде санкционисано па злоупотреба постане масовна, биће то само још један доказ о апсурдности уставног уређења и непостојању принципа етничке демократије.

Колумне Коментар дана