(Не)потребна ДКП мрежа

(Не)потребна ДКП мрежа
Свјетлана Шурлан
07.09.2014 21:00

Мрежа дипломатско-конзуларних представништава БиХ сасвим сигурно је једна од најпасивнијих и најлошије организованих мрежа на свијету.

Неравномјерно испреплетана, на неким мјестима згуснута, а на одређеним једва видљива, не представља оно што би у суштини требало.

ДКП би требало да покривају одређену земљу или више њих, да знају у сваком моменту које врсте инвестиција се у којој земљи изводе, потребе тих земаља за радном снагом, робом и различитим добрима и да у складу с тим реагују.

Дипломате БиХ би требало да успостављају сарадњу на свим пољима између матичне и земље у коју су распоређене.

У већини случајева то није тако и амбасаде и конзулати служе само да би трошили енормне своте новца. И то без било каквих оправдања.

Само лани из БиХ је извучено више од 35 милиона марака за потребе амбасадора, конзула и различитог другог особља у ДКП-има, а осим што су 13 милиона потрошили на плате, остатак су широм свијета трошили на различите привилегије.

Евидентирана су и прекомјерна трошења на храну, пиће, телефоне..., а иако је најављено да ће та средства одговорни у амбасадама и конзулатима морати да врате, о томе још нема ни ријечи из Министарства иностраних послова (МИП) БиХ.

То и не чуди с обзиром на то да ништа није урађено ни када је у питању укидање амбасада које нису оправдале своје постојање.

БиХ има највише амбасада у арапским земљама, а још прије двије године МИП је закључио да би неке од њих могле бити угашене. Све се завршило на анализи.

Још поразније је што се из времена министровања Свена Алкалаја повлачи прича о неопходности доношења закона о спољним пословима. У МУП-у су, наводно, различите верзије тог закона написане, али никада нису угледале свјетло дана.

Док се законом не уреди ова област, БиХ ће свакако бити на дну многобројних свјетских љествица, а један од разлога за то је свакако и (не)активност ДКП мреже.

А 44 амбасаде, шест конзулата и исто толико мисија БиХ при међународним организацијама и даље ће безбрижно трошити милионе пореских обвезника из РС и ФБиХ.

Колумне Коментар дана