Мектићеви докази

Мектићеви докази
Горан Маунага
30.06.2017 10:17

Шоу, који сада готово свакодневно јавности БиХ приређује Драган Мектић, откад је ступио на дужност министра безбједности БиХ, сваког пута је све сличнији самој БиХ, њеној суштини, бесмислености, несврсисходности и нелогичности, особинама какве не "красе" више ниједну државу.

Колико год се појединима чинило да Мектић, како одушевљено тврде, износи истину и да ради у интересу БиХ, само мало дубља анализа довољна је да покаже да сваки Мектићев иступ значи мање дигнитета БиХ, њеним институцијама и носиоцима јавних функција.

Сви они који подржавају Мектићеве смијешно-жалосне иступе, који немају ни сврху ни смисао, индиректно су саучесници у обесмишљавању БиХ, а поготово Министарства безбједности, чији би најјачи промотор требало да је баш Мектић. А када је министар безбједности забављач за јавност, ту ни о каквој безбједности не може бити говора.

Ту чињеницу појачавају и сва његова нереализована обећања и најаве великих акција, обрачуна с криминалом, корупцијом и "крупним рибама", али и изношење прљавог веша, увреда и трачева те неодмјереност у изјавама, којима је, чак, позивао на јавне протесте.

Сада је отишао и корак даље па је почео јавно да уцјењује и тврди да има доказе о криминалу, које ће, ето, изнијети тек ако он буде дирнут.

Јасно је да је ту ријеч о барем два кривична дјела - јавној уцјени и о свјесном прикривању кривичног дјела. Несумњиво је да је велик дио његове изјаве обична клевета, наравно такође кажњива, док је у свему посебан сегмент питање кодекса и моралних начела једног носиоца јавне функције.

Тежину тим кривичним дјелима додатно даје баш то што их чини носилац јавне функције, па макар то био и Мектић, у нападу на другог званичника, без обзира на то што је то Милорад Додик.

Зато је сада потез на надлежном тужилаштву, које, чак и ако нико, па ни Додик, не поднесе пријаву против Мектића, то треба да уради по службеној дужности.

Колумне Коментар дана