Изборне манипулације

Изборне манипулације
Ведрана Кулага
25.09.2014 21:00

Друге недјеље у октобру пунољетни становници Српске кренуће ка бирачким мјестима да испуне грађанску дужност тако што ће на гласачким листићима заокружити оне за које вјерују да имају снаге, воље и искуства да их воде у идуће четири године и на најбољи начин заступају њихове интересе.

Прича о овогодишњим општим изборима у РС кренула је много прије званичног почетка трке за лов на гласове бирача.

Оно што је веома битно у цијелом овом процесу, јесте и то што је истовремено почела и борба за мјеста у бирачким одборима, а одавно  "круже" информације да је ту трговина, и то политичка, и те како присутна.

Изборна кампања је дошла негдје до пола, а њен први дио увелико су обиљежиле најаве да ће Централна изборна комисија (ЦИК) имати пуне руке посла са приговорима у вези са неким кандидатурама. Међу њима су и кандидатуре два независна кандидата за предсједника РС за које се на крају испоставило да баш нису тако независни већ су и те како блиски СДС-у, и да се могу довести у везу само са поменутом политичком трговином, а никако са предизборном кампањом.

За ту двојку зна се да учествују на изборима и да су обезбиједили своје људе у бирачким одборима, веома важним у изборном процесу, али се не зна ни какве програме нуде ни шта имају да поручују онима који у октобру планирају да изађу на изборе. Разлог је јасан и лаику - ту су само да утичу на изборни резултат. У чију корист јасно је свакоме када сабере два и два. Нажалост, ово није усамљен случај.

На постојећу и надолазећу политичку трговину упозоравају и из невладиних организација које траже од Тужилаштва БиХ да се "умијеша" у политичку трговину и прекине тај ланац који може да у великом мјери "промијени" изборну вољу бирача.

Тужилаштво на то не говори ништа осим што позива да се све пријави, али ниште не предузима, Централна изборна комисија такође позива да се све пријави уз доказе и ништа не предузима, а поједине политичке партије мудро ћуте и раде по своме. И тако је јавна тајна шта се дешава, ко шта ради, али се све завршава на констатацијама и ишчуђавању.

Друга недјеља у октобру не смије да буде недјеља куповине као и других изборних манипулација већ резултат и одраз воље оних који се тог дана појаве на биралиштима. Надлежне институције и политички субјекти, у међувремену, не смију да остану имуни на покушаје да се куповином појединих мјеста у бирачким одборима "купи" и власт и да тако у заборав падну позиви и обећања да ће избори бити фер и демократски.

 

Колумне Коментар дана