Чекајући резултате

Чекајући резултате
Жељка Домазет
24.10.2014 21:00

Општи избори у БиХ су топ тема и међу политичарима, и у медијима, и међу грађанима и у Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ. Сви једва чекају да се ова сапуница заврши.

Странке вичу "држите лопова", ЦИК цичи да нису погријешили у ономе што су објављивали и говорили јавности, новинари траже информацију више, помињу се и судови и лоши бирачки одбори, посматраче оптужују да не знају шта су гледали. И нигдје краја.

Ова земља као ниједна у нормалном свијету ради по Изборном закону који је још давно наметнуо високи представник. Мада сви годинама говоре да он није важан и да га треба мијењати, надлежни од тада ништа нису урадили да се Изборни закон направи како ваља да би свима било лакше и да изборна тракавица коначно престане.

Формирале су се различите "интересорне радне групе" у којима су били представници политичких странака и ЦИК-а, али нису урадили ништа. Изборни закон компликован, а земља још компликованија. По оној старој по којој се у овој земљи праве закони да би се у њима налазиле рупе, показало се и овога пута.

Када ЦИК, како је најавио, почетком наредне седмице утврди бројке, па када крену сви да се жале, нема сумње, биће весело.

Јер све је постало општа забава са које ће неки отићи са горким укусом у истима и као Шојић из оне серије узвикивати "Ја сам покраден", други ће задовољно трљати руке, а обичан народ гледати хоће ли му бити боље сутра.

Све ће се на крају свести на констатацију како сте изабрали, тако ће вам и бити.

За све је ипак крив Изборни закон који би коначно требало мијењати и дебело казнити оне који нису у стању да га поједноставе, док су рад на његовим измјенама дебело наплатили од пореских обвезника.

Након дебеле анализе свега што се дешавало и дешава са изборима једино што је добро јесте да се показало да смо "велика земља" са чак око четири милиона становника па на изборне резултате мора да се чека читав мјесец. И Кина, и Русија и Америка могу да нам завиде иако имају градове толике бројности. Али, ето, и то је БиХ.

Колумне Коментар дана