Чекајући правду

Чекајући правду
Ведрана Кулага
03.01.2018 13:06

Правосуђе БиХ задаје многима тешке главобоље због стања у које је запало, а једна од свакодневних мука су предмети који у судовима епилог чекају још од краја прошлог вијека.

Број старих предмета у судовима широм БиХ премашује неколико стотина хиљада, а иако је већина судова обавезна да сачињава годишње планове за њихова убрзано рјешавање ситуација је далеко од краја.

Свој план приоритета сачинио је и Високи судски и тужилачки савјет БиХ, а циљ је да најстарији предмети приоритетно буду рјешавани да би се избјегле апелације према Уставном суду БиХ.

Бројни становници БиХ у протеклим годинама одлучили су се да упуте жалбу на адресу том суду због незадовољства радом нижих правосудних органа. Добар дио није био задовољан брзином и начином на који су поступали, а свједоци смо сви да послије готово сваке сједнице из Уставног суда кажу да се дио апелација односио на спорост колега из других судова.

ВСТС је, барем према наводима из најновијег Акционог плана, ријешио да стави тачку на ту причу, а пријете и казнама онима којима најстарији предмети не буду приоритети.

Слични захтјеви и могуће санкције нису ништа ново. Виђени су и раније, али су, као и већина планова, завршили само као мртва слова на папиру.

Предсједници судова и надлежни у одјељењима добили су нове старе домаће задатке, а од њихове воље и труда зависи да ли ће добити похвале или критике које их могу коштати можда и позиције у правосуђу.

У неким предметима, реално, постоје објективне препреке да се све заврши у пристојном року, али је јасно и да многи предмети предуго чекају посљедњи удар чекића због немара или грешака оних у чијим су рукама.

БиХ је, у сваком случају, добила још један у низу планова који у себи садржи циљеве како се извући из садашње ситуације која је лоша и већ дуго траје, посебно када је ријеч о правосуђу.

Потребно је наћи кључ за излазак из садашњег зачараног круга, а одговор на питање да ли је он на путу реорганизације судова и боље едукације судија и осталог особља треба да дају челници у том сектору.

У цијелој причи кључна чињеница је да се у правосудне џепове слива гомила новца сваке године, а да на многим адресама још нису оправдали ни фенинга.

Колумне Коментар дана