Европски бој на Косову

Европски бој на Косову
Мирјана Кусмук
08.11.2014 08:08

Била сам млада и мислила да је за сва наша зла крив Слободан Милошевић. Радила сам све да се тог зла ослободимо и мислила да ћемо једино тако моћи да живимо животе достојне човјека. Данас видим да ништа нисмо добили. Милошевића нема годинама, а ми живимо на Косову разједеном криминалом, корупцијом, злочинима.

Овако је прошле године у јуну на једном од панела у Бриселу у оквиру конференције о медијима "Спик ап2" говорила новинар Јета Џара, директор БИРН-а на Косову.

Оно о чему је говорила храбра и поштена колегиница ових дана добија потврду у великој афери. Олуја "Бами" данима хара Косовом и пријети да се прошири на добар дио региона. Црвени метеоаларм укључен је изнад БиХ.

Госпођа тужилац

Тужилац из Велике Британије Марија Бами прикупила је доказе да су двојица високих званичника EULEX-а, главни тужилац Јарослава Новотна и бивши предсједник судског вијећа Франческо Флори, као и Џонатан Рател (који је у Тужилаштву БиХ био од 2003. до 2007) примили мито да би затворили најмање три велика криминална случаја. Открила је да су узимали новац и одавали информације криминалцима под истрагама и да су се дружили са мафијашима.

Након што је детаље ове афере, која тресе ЕУ, објавио "Коха диторе" шеф Мисије на Косову Габријел Меучи суспендовао је тужиоца Бами због "цурења повјерљивих информација" под оптужбом да је тиме "кршила основна људска права". Меучијево рјешење предао јој је лично Рател.

Та суспензија требало је да спријечи објављивање серије текстова о корупцији у EULEX-у и Тужилаштву на Косову у медијима, али се догодило супротно. Као што је и рекла, тужилац Марија Бами је и учинила: ЕУ је добила свог Асанжа.

Корупцију у EULEX-у открила је тако што је у оквиру истраге дала налог за прислушкивање криминалаца, а упецала кључне играче, своје колеге. У покушају да омете истрагу против Новотне и Флорија, Рател је прије суспензије Бамијеве покренуо дисциплински поступак против ње и то због погрешног паркирања и доласка њене кћерке у канцеларију. Али није је застрашио.

Тужилац Бами је у оквиру истраге против "крупних риба" посланика Фатмира Љимаја и бившег секретара министарства здравља Иљира Тољаја открила да је тужилац Новотна блокирала истрагу против судије Флорија иако је имала доказе да је узео мито од 370.000 евра.

На писмо које је Новотна добила од једног косовског грађанина, а у којем се наводи да је Флори узео мито од 370.000 евра од Нусрета Цене, Новотна је одговорила да су припадници EULEX-а "изузети од кривичног гоњења". Већ су постојали докази да је судија Флори и раније узео мито од 750.000 евра за тројицу оптужених за два тешка кривична дјела.

Нови високи представник ЕУ за спољне послове и безбједност Фредерика Могерини ангажовала је све снаге и наложила ових дана Канцеларији ЕУ за сузбијање корупције (OLAF) хитну истрагу у EULEX-у. На мети критика у Бриселу нашао се високи европски дипломата Фернандо Ђентилини (задужен за Балкан), којег је Бами означила као најодговорнијег за "хаос" у ЕУ мисији на Косову. Истрага је отворена против 18 лица из EULEX-а.

Марија Бами, храбри и одлучни тужилац, отворила је причу о "тамној страни" мисије ЕУ на Косову, политичким уплитањима, селективној правди, куповини слободе, давању мита, али и улози Брисела у заташкавању тих афера.

Управо на овом примјеру ЕУ урушила је све вриједности и циљеве за које се залаже и на којим инсистира када су у питању земље кандидати, као што су заштита, а не кажњавање звиждача, и слобода медија.

Бами је упозорила и да није случајно да су чиновници EULEX-а завршавали као савјетници косовских званичника. Тако је савјетник шефа EULEX-а Ромиал Пошар постао политички савјетник одлазећег косовског премијера Хашима Тачија.

Прије него што је ЕУ отворила истрагу на Косову, Спољнополитичка служба ЕУ рекла је да прати ситуацију, али да се "претпоставка невиности мора примјењивати".

Занимљиво да се та "претпоставка невиности" није примјењивала у случају лидера СДП-а Оливера Ивановића, који је под оптужбама да је починио наводни ратни злочин ухапшен нетом пред изборе и којем је притвор продужаван неколико пута до подизања оптужнице.

Занимљиво да је и након тога одбијен захтјев Ивановића да се брани са слободе, али и гаранције Владе Србије које Суду и тужилаштву на Косову нису биле довољне, а јесу Хашком трибуналу у много тежим предметима.

Занимљиво је и да је специјални тужилац EULEX-а Цезари Михалчук у оптужници против Ивановића фалсификовао наводе из дописа МУП-а Србије и написао да је добио одговор Београда који "садржи индикације да је током рата Ивановић можда био резервиста специјалне полицијске јединице" и да је "назначено да то не може да се потврди, јер МУП нема никакву документацију о томе".

МУП Србије EULEX-у је послао два дописа и у оба је навео да Оливер Ивановић НИКАДА није био заведен ни као активан, ни као резервни припадник МУП-а Србије и да постоји документација о томе!

Професор Рател

Тужилац Бами, која је на Косову седам година, проговорила је и о "страховитим трошковима" које мисија EULEX има у истрагама и поменула примјер како је Џонатан Рател у случају "Медикус" обишао цијели свијет да истражује, а на крају је све завршено са шест мјесеци затвора.

Занимљиво је да Рателу, који је водио случај "Медикус", нису били довољни докази о трговини органима у "жутој кући" које је прикупила Карла дел Понте, а ни искази свједока и докази Дика Мартија да би доказао злочин и задовољио правду.

Главни тужилац EULEX-а Клинт Вилијамсон љетос је изјавио да "нема доказа" да је било трговине органима. А и како да их има ако се зна да је на челу криминалне организације која се бавила трговином органима био пребогати Хашим Тачи?!

Медији на Косову ових дана извлаче из депоа истраге које Рател није завршио, а најновија је обустављена истрага против десет особа осумњичених за организовани криминал, тешка 100 милиона евра, у коју су били укључени познати бизнисмени и политичари, међу којима и Азем Сула, посланик и високи званичник ДПК Хашима Тачија и бивши главни командант ОВК.

Марија Бами открила је да јој је Рател одузео истрагу и у случају Америчког универзитета и многих приватизација, да је стално ометао њене истраге. - Он је потпуно уништио EULEX-ову истражну јединицу за финансијски криминал - рекла је она.

Вриједи барем подсјетити да су све "велике" и "бомбастичне" истраге које је тужилац Џонатан Рател у току свог четворогодишњег рада у Тужилаштву БиХ водио против "крупних риба" (а радио је само такве) завршиле или обустављањем или судским фијаском и исплатама одштета.

Тако је Рател три године водио истрагу против власника компаније ЕФТ Вука Хамовића и министара и директора "Електропривреде РС" Светозара Аћимовића, Бошка Лемеза и Слободана Мрдића, након што је јавности саопштио да није успио да прикупи доказе за подизање оптужнице.

Темељ за ову истрагу била је ревизија коју је сачинио међународни ревизор и установио да је ЕРС продавала струју ЕФТ-у по веома ниским цијенама, а да је та компанија препродавала трећим земљама по неколико пута већим. Ревизор је утврдио да је РС само у 2002. тим послом оштећена за 166 милиона КМ.

Рател је писао оптужницу и против СДС-ових функционера Мирка Шаровића и Милована Цицка Бјелице за малверзације у Привредној банци Источно Сарајево, али је суд одбацио све тачке те оптужнице. И не само то. Бјелица је због повреде части и угледа, претрпљеног душевног бола и противправног притвора из буџета БиХ наплатио 153.000 КМ одштете, а Шаровић 102.000 КМ.

Пропала је и Рателова оптужница против некадашњег замјеника директора Интерпола БиХ Асима Фазлића, као и против лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића и браће Лијановић за организовани криминал. И та оптужница је 2008. године резултовала ослобађајућом пресудом.

Ни Бога, ни правде

Јасно је дакле да хаос у Суду и Тужилаштву БиХ, који ових дана доживљава кулминацију, није од јуче. Селективна правда, политичке оптужнице, пораст криминала и корупције, амнестија тероризма, куповина "сертификата" о поштењу, намјештање истрага, све то су домаћи тужиоци и судије усавршили до перфекције уз менторство страних колега.

Да су ђаци надмашили професоре говори и чињеница да су се од Ратела наовамо све велике истраге и спектакуларна хапшења "крупних риба" завршавале правосудним фијаском.

Ако се овоме додају и бројне афере у самом Тужилаштву, као што је прислушкивање тужилаца, незаконито упадање у њихове и-мејлове, незаконите суспензије, велико трошење буџетског новца, секс афере и још којешта онда је јасно да је маст давно отишла у пропаст.

За двије године од када се на челу Тужилаштва БиХ налази Горан Салиховић запослени у тој институцији тврде да не постоји семинар у свијету на који није отпутовао. Тврде и то да је, када се све сабере, у Тужилаштву провео максимално један мјесец.

Али у том једном мјесецу, истина је, покренуо је истрагу против "опасног" директора SIPA (полицијске агенције са којом треба да сарађује) Горана Зупца, са којим не прича већ цијелу годину.

Ништа боље није ни у Суду БиХ. Само у посљедњих неколико седмица тамо су попадале све првостепене пресуде, углавном због процедуралних разлога. Народним језиком речено, Суд БиХ оборио је све, јер је нашао длаку у јајету.

Суд БиХ тако је оборио пресуду против терористе који је признао да је дигао у ваздух полицијску станицу у Бугојну Хариса Чаушевића, вође криминалне групе Зијада Турковића, полицијског функционера који је дилао дрогу Раме Бркића. Прије тога поништили су пресуду и на почетак вратили суђење оптуженим за терористички напад на Амбасаду САД у Сарајеву. Опет из процедуралних разлога.

Ту је и "сто година" отворена истрага против Атифа Дудаковића за ратне злочине, истрага за злочин у Добровољачкој, истрага за злочине у Сарајеву (шта да раде када су и Цацо и Ћело и Јука мртви?!).

За све то вријеме не престаје обучавање судија и тужилаца по свјетским дестинацијама, али ни организовање семинара у земљи. Ако се томе дода и структурални дијалог о реформи правосуђа у БиХ под палицом ЕУ и виде ефекти у пракси и будали је јасно да је све то шупља прича осмишљена за исисавање милиона марака.

Тако је у Сарајеву ових дана одржана стохиљадита по реду "научна конференција о изградњи модерног правног система" на којој је више од 200 учесника из земље и свијета закључило да је "модеран правни систем један од најважнијих елемента у изградњи ове државе". Еурека!!!

Ефикасан правни систем по свим анкетама жели око 85 одсто становника БиХ, а како се он гради, или барем покушава, ових дана лекцију и тужиоцима и судијама, али и медијима овдје одржали су Марија Бами и "Коха диторе".

Ми нисмо имали ту срећу, јер нисмо имали тужиоца ни сличног Марији Бами. Нашим медијима и судије и тужиоци обраћали су се што јавно, што испод стола, само када су одлучили да "пакују" једно другом или оном трећем.

Злоупотребљавали су медије дотурањем детаља из истрага од којих на крају није било ништа, па је остало отворено питање да ли су то можда радили да би рекетирали осумњичене, да би им се светили или да би их елиминисали јер су неком засметали?

У лекцији коју је давао младим новинарима, мој по стажу искуснији колега би говорио: "Ви нисте ту да откријете истину, јер истине су увијек најмање двије. Ваш задатак је да будете у служби правде. Правда - то је света новинарска мисија".

А ако је тако са новинарством, шта је онда са правосуђем? Оно што је евидентно је да правда није мисија ни Суда ни Тужилаштва БиХ. А када ће и хоће ли бити не зна се. Како сада ствари стоје и ако буде, биће то много послије европског боја на Косову.

Колумне Коментар дана