Затражен притвор за Нермина Јахића због организованог криминала

Срна
Затражен притвор за Нермина Јахића због организованог криминала

Сарајево - Тужилац Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ упутио је Суду БиХ приједлог за одређивање притвора Нермину Јахићу /23/ осумњиченом за незаконитости у вези са увозом велике количине текстилне робе у БиХ и умањивање пореских и царинских дажбина, чиме је буџет БиХ оштећен за велики износ.

Јахића, који је био недоступан правосуђу, ухапсили су службеници Агенције за истраге и заштиту /SIPA/ у наставку акције под кодним називом "Мастер".

Осумњичени је под истрагом због основане сумње да је починио кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелима пореска утаја или превара, царинска превара, давање дара и других облика користи, те прање новца, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Ријеч је о истрази коју спроводи Тужилаштво БиХ са партнерским полицијским агенцијама у вези са незаконитостима око увоза велике количине текстилне робе у БиХ и незаконитог умањивања пореских и царинских дажбина, чиме је буџет БиХ оштећен за велики износ.

Приједлог за одређивање мјере притвора упућен је, између осталог, због основане бојазни да би осумњичени, ако би се нашао на слободи, могао уништити, сакрити, измијенити или кривотворити доказе или трагове, те да би могао ометати кривични поступак утицајем на свједоке, саучеснике или прикриваче.

Мјера притвора одређена је и зато што Јахић, који је рођен у Скопљу, посједује држављанство БиХ и Србије, па би након пуштања на слободу могао отићи на територију Србије и тако избјећи кривично гоњење и одговорност пред Тужилаштвом и Судом БиХ.

Припадници Сипе извели су крајем маја двије координисане акције усмјерене против организованог криминала под кодним називима "Бонус" и "Мастер" у којима су претресени стамбени и пословни објекти у више градова у БиХ, те ухапшен већи број лица осумњичених за кривична дјела организованог криминала, царинских и пореских утаја, са коруптивним елементима, чиме су нанијели вишемилионску штету буџету БиХ.

Основано се сумње да су ова лица претходних година из Турске, Мађарске и Италије увозила текстилну и другу робу, вршећи кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелима пореска утаја и прање новца.

Током акције прикупљени су докази да су осумњичени чинили кривична дјела континуирано у периоду од око три године, а да је износ утајених пореских и царинских даџбина по једном камиону био и неколико десетина хиљада КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана