Zatražen pritvor za Nermina Jahića zbog organizovanog kriminala

Srna
Zatražen pritvor za Nermina Jahića zbog organizovanog kriminala

Sarajevo - Tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora Nerminu Jahiću /23/ osumnjičenom za nezakonitosti u vezi sa uvozom velike količine tekstilne robe u BiH i umanjivanje poreskih i carinskih dažbina, čime je budžet BiH oštećen za veliki iznos.

Jahića, koji je bio nedostupan pravosuđu, uhapsili su službenici Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ u nastavku akcije pod kodnim nazivom "Master".

Osumnjičeni je pod istragom zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima poreska utaja ili prevara, carinska prevara, davanje dara i drugih oblika koristi, te pranje novca, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Riječ je o istrazi koju sprovodi Tužilaštvo BiH sa partnerskim policijskim agencijama u vezi sa nezakonitostima oko uvoza velike količine tekstilne robe u BiH i nezakonitog umanjivanja poreskih i carinskih dažbina, čime je budžet BiH oštećen za veliki iznos.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je, između ostalog, zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni, ako bi se našao na slobodi, mogao uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove, te da bi mogao ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Mjera pritvora određena je i zato što Jahić, koji je rođen u Skoplju, posjeduje državljanstvo BiH i Srbije, pa bi nakon puštanja na slobodu mogao otići na teritoriju Srbije i tako izbjeći krivično gonjenje i odgovornost pred Tužilaštvom i Sudom BiH.

Pripadnici Sipe izveli su krajem maja dvije koordinisane akcije usmjerene protiv organizovanog kriminala pod kodnim nazivima "Bonus" i "Master" u kojima su pretreseni stambeni i poslovni objekti u više gradova u BiH, te uhapšen veći broj lica osumnjičenih za krivična djela organizovanog kriminala, carinskih i poreskih utaja, sa koruptivnim elementima, čime su nanijeli višemilionsku štetu budžetu BiH.

Osnovano se sumnje da su ova lica prethodnih godina iz Turske, Mađarske i Italije uvozila tekstilnu i drugu robu, vršeći krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima poreska utaja i pranje novca.

Tokom akcije prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni činili krivična djela kontinuirano u periodu od oko tri godine, a da je iznos utajenih poreskih i carinskih dadžbina po jednom kamionu bio i nekoliko desetina hiljada KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana