Шефици Службе послова са странцима условна казна

Небојша Томашевић
Шефици Службе послова са странцима условна казна

Сарајево - Шеф мостарске канцеларије Службе за послове са странцима БиХ Ана Миличевић у Суду БиХ је осуђена на условну казну од 22 мјесеца затвора због организованог криминала, злоупотребе положаја и изнуде.

Према тој пресуди, она неће ићи иза браве ако у року од три и по године не почини кривично дјело. Пресуди је претходио споразум о признању кривице који је Миличевићева закључила са Тужилаштвом БиХ.

У пресуди се наводи да је Миличевићева од октобра до краја 2013. године била члан организоване криминалне групе која се бавила изнудама новца од страних држављана. Групи се на терет ставља да су од 2012. до 2014. године уцјењивали и изнуђивали новац од страних држављана који бораве и раде на подручју Херцеговине.

На челу групе био је шеф Теренског центра Службе за послове са странцима у Мостару Борис Кордић. Осим њега и Миличевићеве, овој групи су припадали инспектор поменуте службе у Мостару Јосип Квесић, директор фирме "Вламон" у Читлуку Влатка Пуљић и држављанин Италије Лука Кобре. Они су стране држављане уцјењивали боравишним дозволама, које су им издавали у замјену за новац. Они су им пријетили да ће их протјерати из БиХ или им ускратити боравак ако им не плате. Узимали су и по 20.000 евра, а с циљем чињења криминала основали су предузеће "Вламон" у Читлуку, преко којег су водили криминалне послове. На терет им се ставља и покушај преузимања хотелског комплекса којим су управљали држављани Италије и чланови једне невладине организације из ове земље. Намјеравали су да преузму управљање хотелом на 15 година уз закупнину вишеструко испод тржишне цијене. Сви су ухапшени у полицијској акцији "Пелегрино", која је спроведена 26. фебруара 2014. године на подручју Мостара, Читлука и Широког Бријега по налогу Тужилаштва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана